Det här året som varannan vegan har varit högst framgångsrikt! Rent konkret innebär det att jag ätit mer veganskt än på flera år och mitt ömma hjärta känner sig väldigt belåten med det. Vad innebär det? Att jag regelbundet har uteslutet mjölk- och äggprodukter från min redan vegetariska kost eftersom djuren som producerar det inte mår bra. Punkt.

Hur äter man mer veganskt undrar du då? Jo, det ska jag be att få berätta, det är nämligen busenkelt!

Frukost

Den milda vaniljyougurten jag vanligtvis lapar i mig är utbytt mot Alpros naturella variant och i den har jag jordgubbar, banan, äppelmos, mandlar eller müsli. Den vande jag mig vid direkt och äter nästan varje dag. Perfekt som mellanmål.

Istället för mjölk, som jag dricker slentrianmässigt utan eftertanke, har jag testat havremjölk, sojamjölk och mandelmjölk. Tyvärr är det ingen som riktigt faller mig i smaken, om jag inte vispar det till varm choklad. Därför dricker jag istället juice, kostar på mig ekologisk allt som oftast och njuter av smaker som mango, blodapelsin eller vanlig apelsin. Äppeljuice har heller inte varit någon främling.

De flest smörgåsar är bakade utan animaliska produkter så som smör och ägg så med ett mjölkfritt margarin är man nästan hemma. Vegpastej med smörgåsgrurka och jordnötssmör är favoritpålägg och riktiga klassiker.

Vegetarisk kommentar: När jag köpt ost på sistone har jag enbart valt Västans ekologiska variant, den som innehåller 10% fett, för att det är den enda hårdosten jag snubblat över som inte innehåller kalvlöpe. Löpe är ett ämne som tas från kalvmagen och som vegohjärta kommer jag nästa år utöka min vego life style till att utesluta just det. Jag har bett både Arla och Skånemejerier om fler alternativ, hoppas på det! Jag tror på att alltid ställa krav på tillverkare, gör det du med!

Gelatin är också ett ämne som jag undviker helt och hållet, det kommer antingen från grisar eller kor och du hittar det ofta i godis om du läser på innehållsförteckningen.

Lunch

I mitt jobb har jag ofta lunchmöten med säljare runt Stureplan vilket innebär att ett vegetariskt alternativ är tillräckligt svårt att få tag på men så fort tillfälle ges ser jag till att plocka bort den beståndsdel som kan tänkas ställa till det för att få rätten vegansk.

De asiatiska köken är överlägset bäst på detta men om man går till ett deli kan man enkelt plocka på sig det man vill ha och komponera sin egen rätt. Lao Wai har ständigt en vegansk Dagens, Malaysia har i princip alltid det, Kokyo kör köttfri måndag och då har man en hel buffé att välja från men de har såklart veganska alternativ alla dagar i veckan, på sushihaken ber man att få avstå omeletten (samt misosoppan som alltid innehåller fiskbuljong), en mezetallrik går att få vegansk, O Mamma Mia serverar vegansk pizza, Vurma erbjuder en falafelsallad som inte står på menyn (fråga vad såserna innehåller!), Saturnus brukar ha soppa som funkar fint och närmaste indier bjuder på spenat- och linsrätter som lägger sig varma i kistan.

På Söder är det inga som helst problem att hitta veganskt, många hak, som LouieLouie och Chutney, skriver ut vilka alternativ som är veg eller veganska på menyerna. Svarta lådan som finns både i Skrapan och i närheten av Norrmalmstorg är otroligt smarta som inte bara erbjuder ett urval av protein och kolhydrater (välj till exempel bönbiffar till couscous), de har olika stora portioner också.

Middag

Kokyo är ju ett himmelrike även kvällstid eftersom de gör egen tofu (missa inte nr 18 vad du än gör!) och Chutney har de godaste tzayspetten med sötpotatis på sin kvällsmeny. På Vapiano (Gamla stan, Kungsbron och Humlan) väljer jag alltid Pasta pesto med campanelle och extra körsbärstomater, be att få avstå parmesanosten. Waga mama vid Klarabergsviadukten har en oerhört smarrig pad thai men missa inte att be att få avstå ägget, det står lurigt nog inte med på menyn (och glöm inte att beställa edamamebönor, finns inget godare!).

Lagar du mat hemma finns det en mängd recept att hitta på www, testa även att fråga om tips på Twitter. Jag brukar göra en soppa på potatis, morötter, broccoli, linser och kikärtor, steka på någon av Astrid & apornas fantastiska korvar (finns på Daglivs eller Goodstore i Stockholm) eller göra en tofu stroganoff. Lasagne och wok (med cashew såklart) är heta tips liksom egna bönbiffar och pastarätter. Tzay, som är det godaste jag vet, går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker liksom tofu. Missa inte heller att det finns frysta edamamebönor och sojabönor i butik nu, de är goda som godis!

Det är en enorm sorg att så få orkar bry sig om att välja vegetariskt så jag har en särskild plats i mitt hjärta för de som gör det. Årets finaste vegohjältar är Luger som gjorde Way Out West vegetariskt, Pressbyrån som började sälja vegankorv och Daglivs som tog in Astrid & apornas sortiment när jag bad om det.

Jag diskuterade med en twittrare som också är veg häromdan om vi skulle kunna tänka oss att dejta någon som äter kött och jag sa att de jag träffar oftast blir det efter ett tag även om de äter kött från början. Det här året har jag dock lyckats med att enbart hångla upp vegohjärtan och är väldigt nöjd med det. Slump? Säg det.