Om man inte är vegetarian kanske det är svårt att förstå exakt hur det känns att ständigt kämpa för sitt val mot ett samhälle som vägrar att anpassa sig och erbjuda alternativ? Ett val som innebär omvägar och uppförsbackar men som man väljer ändå, inte för sin egen skull, utan för någon annan som man aldrig kommer att träffa.

Istället för att 2011 erbjuda ett vegetariskt alternativ väljer Pressbyrån att godkänna byråns förslag som förlöjligar mig och alla andra vegetarianer som varje dag anpassar och anstränger oss för att välja en kost som förhoppningsvis räddar några djur från ett liv av lidande och en med säkerhet fasansfull död. Det är i alla fall vad den här bilden symboliserar för mig.

Om jag åt kött skulle jag aldrig i livet välja att äta de korvar som ligger och rullar och rullar i all oändlighet inne på Pressbyrån. Men de är tydligen värda en kampanj. Som förlöjligar mig. Som valt att inte äta kött. Tack Pressbyrån, men som kund väljer jag bort er ett bra tag framöver. Och skulle jag se en banan inne i era butiker när den här kampanjen har fallit ur minnet, ja, då kommer jag troligtvis bli påmind igen och gå ut därifrån på direkten.

Uppdatering: Under kvällen i går blev jag hånad för att jag inte förstod humorn i den här kampanjen (den är ju rolig!) och ifrågasatt för att jag inte var mer positiv inställd här i livet (vilket jag förklarade att jag var, bara inte till den här kampanjen). För mig är inte det här ett skämt och jag hoppas verkligen att den här diskussionen som jag startat med Pressbyrån i och med det här inlägget kommer leda till fler vegetariska alternativ.

Uppdatering 2: Djurens Rätt tyckte inte heller att det var lusigt.

Uppdatering 3: Ett till blogginlägg som inte heller förstod poängen med banan med bröd. Tack Johan för tipset!

Uppdatering 4: I dag (torsdag) ska jag prata med Pressbyrån, deras kontakt på Twitter hörde av sig i går och ville höra vad jag vill se mer av i deras vegetariska utbud.

Uppdatering 5: Sofia har gjort en väldigt träffsäker bild i PhotoShop tillsammans med ett (enligt mig) roligt inlägg angående kampanjen.

Uppdatering 6: Jag har bloggat om mitt samtal med Pressbyrån och är mycket nöjd med deras respons. Det kan nog bli något av det här!

Uppdatering 7: Oskar Dahlbom har bloggat om en alternativ kampanj som värmer mitt gröna hjärta.

Uppdatering 8: Yami och pandorna har lagt upp en av Nanna Johanssons underbara illustrationer, den här om Den stereotypa köttätaren.

Uppdatering 9: Mikusagi funderar över vad en korv är och undrar om inte Pressbyrån hade kunnat använda en gullig bild på kattungar istället om vi var så tvungna att känna myset med kampanjen.

Uppdatering 10: Vegankrubb (som precis vann pris för Årets Veganblogg 2010) har hittat Sofias bild och är inte heller road av reklamen.

Uppdatering 11: Intressant! När jag söker efter Pressbyråns sida på Facebook för att se vad som skrivs där dyker det här inlägget upp först följt av Djurens Rätts inlägg, sen mitt inlägg igen (om samtalet med Pressbyrån), sen Yami och Pandornas kommentar om kampanjen och till sist Pressbyråns officiella sida (som har över 3000 fans).

Om det har att göra med att jag har så många vänner som gillar de här inläggen eller inte vet jag inte så kommentera gärna vad du får upp om du söker efter Pressbyrån på Facebook!

Uppdatering 12: Jag har nu läst kommentarerna på Pressbyråns Facebook-sida och precis som jag har råkat ut för så hånas de vegetarianer som inte tyckt att kampanjen är rolig. Dessa kommentarer ligger kvar, exempelvis: ”Man ska inte lyssna på rabiata veganer/terianer//Förstår man inte poängen har man nog lite allvarligare problem//Anser att de som klagat på denna kampanj borde skaffa sig ett liv// osv. När jag kollar in deras shop (som är grunden till hela kampanjen, att man ska kunna bjuda sin Facebook-polare på en korv) finns det minsann ingen banan med.

Uppdatering 13: Jag fick en bild från Anton i går från en tunnelbanestation där någon plockat ner just banan-skylten. Trots allt så sitter ju kampanjen kvar uppe över hela stan och fortsätter håna oss.

Uppdatering 14: Vegkorv till alla?

Uppdatering 15: Sista finaste uppdateringen!