Skip to main content

Gör dig själv en tjänst och ifrågasätt Facebook

Jag gillar verkligen att jobba med Facebook och alla möjligheter som det innebär men på sistonde har jag privat börjat rensa bland all info, vänner och bilder som jag delat med mig av. Främst för att jag inte riktigt vet om jag vill ha alla mina vänförhållanden där eller inte men även för att det börjar bli dags att stanna upp och tänka efter lite.

Aldrig någonsin har så många gett ifrån sig så mycket information om sig själva utan att ifrågasätta det. Facebook är en plattform som samlar information om sina användare och säljer den vidare, glöm inte bort det. The Montreal Gazette skriver att vi betalar för den sociala medier-revolutionen, och inte bara i tid som de flesta kanske tror, utan även med vårt privatliv.

Nu när Places har lanserats känns det som att fler borde tänka efter före de uppdaterar.  Facebook vill ha en del av kakan bland de positioneringstjänster som redan finns och jag har flera vänner som använder Gowalla och FourSqaure men ärligt talat är det något inom mig som säger stopp. Jag drar i nödbromsen, så social vill inte jag vara. Om ingen annan säger stopp så kan jag vara den första.

Positioneringstjänster går ut på att man ska dela med sig om var man befinner sig någonstans och delvis även berätta eller beskriva vad man gör där, det kan handla om en kort kommentar eller kanske en bild. Dina vänner som är kopplade till tjänsten, som nu på Facebook, kan då se om du är i närheten och företag kan erbjuda dig rabatter om du checkar in på just deras butik.

Det finns självklart säkerhetsinställningar för det här, och jag har som sagt flera vänner som redan använder det aktivt och trivs med det, men tänk på att allt material som du lägger upp är ovärderligt för företag och det ger du bort ”gratis”.

Inside Facebook skriver om hur annonsörer använder din information till sin fördel så fundera ett extra varv innan du uppdaterar om var du bor bara för att Facebook har en ny profil. Behöver du berätta det för alla? Varför?

Jag har en god vän som precis har skaffat ett Facebook-konto, mest för att nätverka och få inbjudningar till de events som skapas men säkert också för att hålla koll på det som alla pratar om. (Just nu Ricky Gervais intro på The Golden Globes.) Nu ser jag i min feed hur han utan att tänka sig för fyller i all den information som efterfrågas utan att ens reflektera över det, för vem gör det?

Härom helgen var vi på en gemensam nyårsfest. Dagen efter skickade jag en vänförfrågan till en av värdinnorna som jag känt ett tag och det snappade Facebook upp. Jag tror att fler, liknande slutsatser, kommer presenteras framöver som en påminnelse om att allt vi gör samlas in och utvärderas.

Jag är övertygad om att jag får anledning att återkomma till mitt svaga intresse för positioneringstjänster och kanske en slutsats om hur jag kommer att använda Facebook privat. Jag tvivlar inte på att detta kommer att slå igenom, jag vill bara ta tillfället i akt och belysa att vi faktiskt betalar ett pris för det. Högt eller lågt, det bedömer du bäst själv.

Om du använder positioneringstjänster får du gärna berätta om fördelarna och om du funderat över några nackdelar.

Om du inte använder positioneringstjänster får du gärna berätta om varför inte och om din inställning till dessa.

 • Personlig data har alltid haft väldigt högt värde och desto större mängden data desto större är värdet. Att vi ger bort det gratis idag är helt klart en fråga. Men här måste jag ifrågasätta, för vad används datan till? Om vi lämnar data om oss själva till folkhälsoinstitutet tror jag inte någon reagerar. När vi använder kreditkort sparas data på våra köpvanor och jag tror få människor reagerat på det. Det är först nu med den sociala revolutionen som vi lägger märke till precis hur mkt information vi lämnar ifrån oss. Vår position har till exempel telekombolagen haft och kunnat spara sen vi köpte vår första mobil.
  Google använder känt datan dom samlar in för att förbättre sin sök och leverera reklam till oss som ska vara så relevant som möjligt och inte störa vårt arbete. Där tjänar vi, möjligen iaf, på att dom samlar data vi lämnar ifrån oss.

  Kort sagt skulle jag inte fråga OM vi ska lämna ifrån oss all vår data. The cat is out of the bag. Vi kan inte stoppa den utvecklingen idag, den har pågått för länge. Istället skulle jag fråga vem som ÄGER min data?
  Just nu är det juridiskt de tjänsterna som samlar dom. Och till dom vill jag säga klart och tydligt. Ni äger INTE min data. Ni lånar den av mig med min tillåtelse. Var transparenta annars tar jag bort den, ge mig värde för datan annars tar jag bort den.

  Jag kanske inte kan kontrollera datan dom redan har om mitt liv. Men skulle jag sluta nu är den värdelös om en vecka. Den makten bör vi nyttja och se till att tjänsterna formas till vår fördel.

 • Fredrik

  Då vi bygger och utvecklar fanpages till företag är detta något vi väntat länge på och någonting som kommer kunna ge oss massvis med affärer framöver! Jag gillar’t! //F

  http://www.nordicsocialmedia.se

 • Pingback: Tweets that mention Gör dig själv en tjänst och ifrågasätt Facebook | Helen Alfvegren -- Topsy.com()

 • Haha, jag förstår det och jag har ett helt annat förhållningssätt till Facebook när jag jobbar. Hur tänker du privat kring all info som du delar med dig av och som används av företag som liknar det du jobbar på?

 • Pingback: MW-Tips: 2011-01-18()

 • Aktiv på inaktiv sätt

  Hej!
  Mycket tänkvärd artikel! För några månader sedan inaktiverade jag mitt konto på FB på heltid (tror inte att det finns möjlighet att ta bort ett FB-konto) pga av flera orsaker, bland annat det som du har skivit i ditt inlägg.
  Vänskap flyttar jag över till IRL världen. De ”kompisar” som jag inte har sett på över 10 år, kvittar om jag har som FB vän eller ej. Nej tack, jag behåller mitt liv och försöker leva den utanför ett nätverk med IP-adresser.
  Angående positionering/lokalisering mm; var lite mer diskreta i dessa frågor så att andra inta tar chansen att utöva någon scenario i hemmet ditt.

  Hälsningar från en som har varit väldigt aktiv inom sociala IP nätverk men nu tar flera steg tillbaks.

 • Camilla

  Jag använder inte positionsgrejen, för det verkar kort sagt ganska meningslöst. Dessutom så är jag en stalker (for real) och gillar inte att det plötsligt blivit så enkelt att förfölja folk. De iprincip kastar sig på mig och skriker SE MIG HÄR ÄR JAG. Desperat, kan tyckas.

 • Pingback: axplock med app store och självrannsakan 2011-01-19 | axbom()