Bästa salladen hos LouieLouie, älskar denna! #vadveganeräter

Jag fick en fråga i kommentarsfältet från Emma, som går i gymnasiet och ska skriva en uppsats om subkulturer, som undrade om jag kunde svara på hennes frågor om hur det är att vara vegan. Självklart! Här kommer hennes frågor och mina svar!

Umgås du med andra människor som också är veganer?

Min kille är vegan vilket är otroligt skönt! Det underlättar jämt och känns så oerhört naturligt. På Twitter har jag kompisar som är veganer och de blir bara fler och fler men om jag ser tillbaka på alla de år jag inte ätit kött så är det bara en handfull vänner som har varit det.

Sociala medier är väldigt bra för att hitta andra veganer, få tips, råd och recept!

I så fall, vilka trivs du bäst att umgås med?

Min kille! Vi har även vänner som är veganer men jag umgås ju allra mest med honom.

Hur kommer det sig att du blev vegan?

Jag blev vegan första gången 1999 (då höll det i 3,5 år) och nu är jag det igen efter att ha ätit ”varannan vegan” i nästan två år. Den här gången känns det som att jag kommer vara det livet ut.

Då fanns det inte alls samma utbud som nu och både min familj och mina vänner gjorde det klart och tydligt att det var socialt obekvämt att jag inte ens ville äta ost och mjölk, vilket jag struntade i. Som tur var lyssnade killen som jag blev ihop med på varför jag blivit vegetarian och tillsammans blev vi veganer. Men beslutet för mig formades långt innan det.

På Hultsfred 1996 såg jag Refused för första gången och blev helt tagen. Jag började lyssna på hardcoremusik, fick lära mig om något som kallas Straight edge och som innebär att du varken dricker alkohol, röker eller tar droger (vilket passade väldigt bra in på mig som aldrig druckit innan) och jag blundade aldrig för den info jag kom över i samband med det som handlade om djurrätt. Allt blod, alla skrik, allt lidande. Jag såg det och kände att jag inte ville bidra till det.

Om du är vegan beror det ofta på att du tar till dig den fakta som finns tillgänglig om djurindustrin och protesterar mot den genom att inte vara en del av den. För mig är det helt klart för djurens skull.

Har ditt val av att vara vegan fått en negativ konsekvens i någon situation?
Nä, inte mer än att någon serverat en skål med sallad som lunch för att de flesta kockar saknar kunskap om vegansk matlagning men det kan jag leva med. Tvärtom är jag så oerhört stolt över att vara vegan och det leder alltid till spännande möten, som när jag fick besöka aphuset på Astrid Fagraeus (där de gör djurförsök) eller när jag besöker min favoritbondgård för att pussa på deras grisar. Jag går regelbundet och testar mig och har väldigt bra värden. Dessutom är maten enormt god!

Tycker du att alla människor borde vara veganer?

Jag tycker inte att det finns några bra argument för att inte vara det, däremot finns det en mängd argument för att vara det. Som Way Out West listade förra året: för djuren, miljön, hälsan och människornas skull. Om vi åt den mat som planterades istället för att ge den till djuren skulle fler magar bli mätta, över hela jorden. Många delar av världen har redan en plantbaserad kost och 80% är laktosintolleranta, dvs äter och dricker inte mjölkprodukter, vilket gör att bara en väldigt liten del av människorna står för väldigt mycket död och miljöförstöring. Börja med vegetariskt. Jobba dig vidare till veganskt. Vi måste nästan det.

Har du sett en sådan rar samling hipster-godis förut?  #vadveganeräterpåbio

Känner du samhörighet med andra människor som också är veganer?

Åh ja! Jag känner en enorm kärlek till andra veganer och tycker att vi borde ha ett eget gängtecken! Det är så fint med veganer för att jag vet att de sätter djuren framför sin egen bekvämlighet precis som jag och de lyssnar inte på andra utan går sin egen väg. Det har jag stor respekt för.

Har man som vegan särskilda normer, de vill säga oskrivna regler?

Nja, alla veganer tillhör ju trots allt inte ett gäng. Det är väldigt individuellt att vara vegan, det är jag som gör det för min och för djurens skull. Jag var på Vegoforum som anordnades i somras och ifrågasatte då de som tog upp hur vi skulle ställa oss till gelatin i läkemedel eller att trampa på myror och sa att vi inte kan lägga oss på den nivån. De som vill får jaga e-nummer, undvika honung och ull men det måste vara upp till den personen hur hon vill göra. Det är mycket bättre om alla veganer känner att de får lägga sig på sin nivå istället för att jämföra sig med andra. Framförallt ska inte veganer säga åt andra veganer hur de bör leva och äta när de delar samma grundvärderingar.

Känner du att du blir behandlad på ett annorlunda sätt bara för att du är vegan?

Mer att folk är nyfikna. För att det är så ovanligt. Det finns ingen som inte frågar varför jag är det och jag berättar gladeligen varför!