Skip to main content

Vegorätt är bara början

Untitled

Jag läser Somars text ”SVT:s program Vegorätt ligger för långt från verkligheten” på SVT Opinion och undrar om Per Morberg någonsin behövt anpassa sig efter folks plånböcker vid den här årstiden, om Tina Nordströms fokus främst varit enkla rätter som ska gå snabbt eller om Niklas Ekstedt anklagats för att cementera bilden av köttnormen när han grillar utomhus. Framförallt undrar jag hur mycket ansvar ett ynka halvtimmes program har för alla vegetarianer som vill kunna identifiera sig och köttätare som söker inspiration?

Jag ser Vegorätt som Karolines och Eleonores program till 100%. Det var SVT väldigt tydliga med från start när vi som tittare fick veta att de skulle koka lemonad på björksav.

Vegorätt är rätt ute

Värt att hylla är att SVT har gett två unga, okända kvinnor fria tyglar att skapa ett helt eget matlagningsprogram. Läs den meningen igen. SVT har gett två unga, okända kvinnor fria tyglar att skapa ett helt eget matlagningsprogram. Har någon glömt hur mansdominerad den här branschen är? Hur mat lagas av män och bedöms av män, sällan rätter som folk faktiskt lagar. Det här är stort! Mat är ett intresse, liknande inredning, som sänds i rutan för att vi ska drömma oss bort. Det syftet räcker ofta. Men även om jag och många med mig tycker att Karoline och Eleonore lyckas med det så räcker inte det.

Kritikerna har alldeles för högt ställda förväntningar.

Pluras kök

Media har ett stort genomslag och därmed ett stort ansvar, det är jag den första att poängtera, men ingen revolution (?) står och faller med ett program. Köttätaren som hånfullt säger att han kommer fortsätta äta bacon efter att ha tittat på ett avsnitt hade aldrig tänkt att ändra på sig ändå. Det är som när veganer får höra att ”om de bara hade sagt si eller så” så hade personen tagit till sig av budskapet. Sociala medier och www svämmar över av inspiration, tips och råd, det finns matkassar på nätet, butiker som enbart säljer veganskt och vegoalternativ på varenda restaurang. De som vill har enorma möjligheter att ändra på sig. Och tusentals anledningar att göra det.

Vegorätt är bara början

SVT gav Karoline och Eleonore möjligheten att göra sin grej, det de är bra på. Personligen ser jag fram emot de fyra avsnitten som återstår och kommer inte av någon anledning stämma in i kören av kritik. Det här är det första men inte det sista vegoprogrammet. So what om det uppfattas som Instagram-vänligt, hälsosamt och flummigt?

Det här är bara början.

PS! Den femte mars hålls Vegoforum i ABF-huset i Stockholm. Temat är Vego var dag. Mer info här!

 • Jag är på gränsen och vill bli inspirerad av att äta mer och bättre vegetarisk mat. Det här programmet var dock helt värdelöst på att vara inspirerande och dessutom vetenskapsfientligt vilket jag tror stöter bort den breda massa av välutbildade som vill äta mer vego. För mig är det egalt vilket könsorgan progamledare och producenter till Vegorätt har, jag är bara intresserad av resultatet.

 • Använder du ordet ”vetenskapsfientligt” på riktigt? 🙂
  Vilka kokböcker äger du redan? Finns massvis med recept gratis på internet om du vill sålla bland vad som inspirerar dig och ej. Tror ej det hänger på just det här programmet.
  För mig som kvinna är könet, snarare än könsorganet, egalt. Alltid. Det brukar bli det även för killar när de får döttrar och på köpet ett annat perspektiv.

 • andreasivarsson

  Jag håller inte med dig Helen, vet inte om du läst mina tankar om programmet, det finns här: https://kit.se/2016/01/19/31232/nej-svt-vegetariskt-ar-inte-samma-sak-som-raw-food/

 • A

  ”Lik oss som äter kött” ja jo tack vi är människor, annat vore konstigt. Menar du till personlighet och livsstil har det möjligtvis att göra med din valda umgängeskrets. Man brukar som klicka med sitt gäng.
  Jag känner inte heller någon som dricker komboucha och jag har levt en vegansk livsstil i många år. Raw food grillas ej. Jag tror grillat är ganska vanligt i Sverige sommartid, i både norr och söder och på husvagnscamping och i trädgårdar och på stränder, en väljer nog själv var när och hur. Jag har tittat på halv åtta hos mig och Per Morberg och Sveriges mästerkock och kan inte exakt identifiera mig med att käka trerättersmiddagar fyra ggr i veckan och jag kan inte fatta hur mästerkockarna lärt sig allt de visar upp i tv och jag kan absolut inte relatera till sättet Morberg hanterar sina råvaror i sitt välutrustade kök. Håller tummarna för att variationen på framtida vegohamburgare blir inspirerande för dig, och att du lever med hälsan i behåll, utan komboucha, givetvis

 • Hej Andreas!

  Hur ska jag veta vad du inte håller med om? Att vi inte bör döma ut ett program efter bara en halvtimme? Att förväntningarna av en mängd olika anledningar är för högt ställda? Att SVT var modiga som gav två okända kvinnor chansen att göra programmet till sitt? Vad exakt är det du inte håller med om? Utveckla gärna det om du på riktigt vill ha en diskussion och inte bara länk till ditt inlägg. Jag länkade till dig redan tidigare i veckan: http://www.helalf.se/2016/01/19/vegoratt-kanns-helt-ratt/

  Du skriver:

  ”Givetvis finns det tusentals orsaker till att folk är vegetarianer eller veganer, men de flesta jag känner och träffat på är väldigt lika oss som äter kött. (Årets märkligaste mening?)

  De är inga pekpinnemänniskor som har kombucha som favoritdryck eller som väljer en ingrediens bara för att den är fullproppad med järn och kalcium.”

  Som jag poängterar ovan är det här Karolines och Eleonores program, det borde du med andra ord hålla med om? ”Pekpinnemänniskor”? De är 100% sig själva och behöver därmed inte representera mig eller någon annan. Att de älskar hälsosam mat och vill dela det med andra ser jag inte som underlag för någon form av kritik. Annat än kanske den självkritik du nämner. ”Purity ångest” kallas det, bland annat. Har skrivit mer om det här: http://www.helalf.se/2014/11/02/fyllepodden-om-nykterhet/

 • Som jag uppfattade det var det bara ketchupen och majonäsen som var raw och vad gör det? Det såg supergott ut!

  Skönt att slippa alkohol för en gångs skull tyckte jag. DET om något saknas i matprogrammen, ett alternativ till vin och öl. När det serveras ifrågasätts det för att det är nyttigt medan INGEN någonsin ifrågasatt varför folk dricker öl och äter chips framför sportevenemang på teve.

  Hälsa får oss att må dåligt.

 • bjorn_a_bengtsson

  Vegorätt motverkar sitt syfte genom att fokusera mer på livsstil, stämningar och scenografi än på fakta och konkretion.

  Jag vet i alla fall att om första avsnittet av Vegorätt hade sett exakt likadant ut; om programledarna hade uppfört sig på exakt samma sätt och sagt och gjort exakt samma saker, med den enda skillnaden att de hade varit män – ja, då hade jag fortfarande tyckt exakt lika illa om programmet som jag gör nu – och av exakt samma skäl.

  Man kan vara intresserad av vegetarisk kost av tre skäl: 1) djurrätt; 2) personlig hälsa; och 3) miljöhänsyn. Men oavsett vilket av dessa skäl som ligger närmast just dig, som enskild individ, så bör vi alla i dag vara överens om att miljö- och klimathänsyn är mer än tillräckliga skäl för att gå över till en mer vegetarisk kost. Vegetarisk kosthållning är bara en av många åtgärder som vi som individer och samhälle bör – måste – sträva efter för att långsiktigt bevara såväl våra gemensamma livsbetingelser som vår hälsa.

  Programmet Vegorätt har fått mycket kritik, men väldigt lite av den kritiken har uttryckligen tagit upp det faktum att ett SVT-program om vegetarisk mat bör utgå just från miljöperspektivet – det vi alla delar. Men bakom ord som ”trend”, ”trams” och ”hipster” döljer sig en besvikelse över att programmet i stället upphöjer en egocentrisk livsstil där världsfrånvända människor strävar efter att skapa sig unika identiteter utan koppling till livets realiteter.

  Viktigare än att äta vegetariskt är att äta miljö- och klimatsmart. Att äta miljösmart utan att äta (helt) vegetariskt är betydligt rimligare än motsatsen: Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är fåfängt och inskränkt. Men det är just vad programmet uppmuntrar till – eller åtminstone inte avråder ifrån. Problemet med ”exotiska ingredienser” och råvaror som inte är ”i säsong” är inte i första hand att de är ”svåra att få tag på” eller att de inte ”passar in i vardagen”. Nej, det stora problemet är att de ofta har genomgått led efter led av förädling, och att de har transporterats långväga. Ofta har de också besprutats och hållits nedkylda under långa tidsperioder. Dessutom kommer de ofta i miljöbelastande förpackningar.

  Programseriens producent bemöter kritiken genom att hävda att Vegorätt är ett livsstilsprogram snarare än ett vegetariskt matlagningsprogram. Och möjligen är det så han och programledarna har uppfattat sitt uppdrag. I så fall måste kritiken i första hand riktas direkt mot uppdragsgivaren, SVT. Oavsett om uppdraget faktiskt sett ut så, eller om SVT av olika skäl har valt att fullfölja produktionen och sända programmet trots att det inte motsvarar det ursprungliga uppdraget, så är det likväl mycket olämpligt och mycket provocerande att sända programmet Vegorätt i stället för ett program som sätter miljöfrågorna i första rummet, och som tar dem på allvar.

  http://bjornbengtsson.blogspot.se/2016/01/vegoratt-blev-vegofel.html

  http://www.svt.se/edit/tv/efter-kritiken-mot-vegoratt-vi-appladerar-utsvavande-manliga-kockar-men-gar-i-taket-nar-kvinnor-gor-samma-sak/

 • Om din kommentar är längre än själva inlägget är det inte längre en kommentar utan ett eget inlägg. Det bemöter inte det vad jag har skrivit utan syftet är att förklara för mig, samt andra här och i andra kommentarsfält, hur det egentligen är. Det finns ord för det.

  Mitt inlägg handlar om att Karoline och Eleonore är sig själva till 100% vilket är självklart för de som följer dem i sociala medier. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6350538

  I ditt inlägg nämner du ”en egocentrisk livsstil där världsfrånvända människor strävar efter att skapa sig unika identiteter utan koppling till livets realiteter” vilket bara visar att du inte har den minsta förståelse för andra människors olikheter och inte drar dig för att, copy paste, trycka ner dem som har det. På köpet tar du inte hänsyn till det jag skriver ovan om att lägga förväntningarna rätt.

  ”Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är fåfängt och inskränkt.” Nä, inte det minsta. Att slentrianmässigt äta djur, blunda för fakta om djurindustrin och fnysa åt alternativ är det däremot.

  Fokus och syfte med Vegorätt har aldrig varit miljöfrågan. Miljö får man på köpet som vegetarian. Fundera lite över varför varken du, eller någon annan för den delen, lagt det ansvaret på något enda matprogram som lagar kött.

 • bjorn_a_bengtsson

  Ditt svar förstärker mina argument.

 • What?

 • bjorn_a_bengtsson

  Vi verkar prata förbi varandra. Din främsta poäng verkar vara: ”Klaga inte på tjejerna”, vilket jag till stor del (men inte helt) kan hålla med om. Min främsta poäng är: ”Det är verkligen på tiden att SVT sänder ett matlagningsprogram med miljöfokus”. Jag tror att du kan hålla med om det också.

  Du skriver: ”Fundera lite över varför inte du, eller någon annan för den delen, lagt det ansvaret på ett enda matprogram som lagar kött.” Det är en mycket bra poäng, tycker jag. Jag håller också med dig och andra (t.ex. Tara Moshizi på SVT:s sajt Edit) om att en stor del av den kritik som riktas mot Vegorätt lika gärna kan och bör riktas mot många andra matlagningsprogram (ofta med manliga programledare). Personligen har jag (mest i tysthet) reagerat mot dessa program, på ungefär samma sätt som jag nu reagerar på Vegorätt.

  Du skriver också: ”Att slentrianmässigt äta djur, blunda för fakta om djurindustrin och fnysa åt alternativ är [inskränkt]”. Ja, det håller jag verkligen med dig om. (Men just *därför* är det ju så viktigt att nu sända ”rätt” matprogram, med ”rätt” alternativ.)

  Det är förståeligt och beklagligt att min och andras relativa tystnad inför andra, tidigare matprogram får den aktuella kritiken att framstå som om den vore riktad mot just dessa programledare; mot just deras livsstil, o.s.v.. Men det är inte vad (det mesta av) kritiken handlar om.

  Så långt hoppas jag att vi kan vara överens. Om några andra saker är vi nog inte överens (jag tar dem sist).

  Ytterligare några saker verkar ligga i ett gränsland: En del av den kritik som jag vill rikta mot samhällsfenomen uppfattar du i stället som kritik mot programledarna eller mot dig personligen. Jag tror att tyvärr att det är oundvikligt. I detta gränsland ligger t.ex. din uppfattning att jag ”inte har den minsta förståelse för andra människors olikheter”.

  Jag misstänker att du och jag har väldigt olika världs- och människobilder. I min värld är ansvar viktigare än frihet. För mig finns inget egenvärde i att människor får ”göra sin egen grej” om den grejen påverkar andra negativt.

  Så, ja, i den mån programledarna utövar eller uppmuntrar till en livsstil där miljöhänsyn får stå tillbaka för personlig tillfredsställelse, så bör de kritiseras. Inte främst som individer, utan som (kanske ovetande) representanter för det budskap som SVT (kanske obetänksamt) så kraftfullt för ut i och med att just detta program sänds just nu.

  Slutligen några saker där jag tycker att du har fel. Och där dina svar ”förstärker mina argument”.

  1) ”Fokus och syfte med Vegorätt har aldrig varit miljöfrågan.”

  Det är möjligt. Men det *borde* ha varit så. Detta lastar jag inte programledarna för, utan SVT.

  2) ”Miljö får man på köpet som vegetarian.”

  Nej, det får man sannerligen inte. Detta är en av huvudpoängerna med min kritik.

  3) ”Att äta vegetariskt utan att också äta miljösmart är [inte] inskränkt.”

  Jo, det är det. Man kan, som jag skriver ovan, ha olika ingångar och prioriteringar som grund för sin vegetarianism. Men att inte *också* anlägga ett miljöperspektiv är just inskränkt.

 • Mina främsta poänger är:

  1. När SVT annonserade ett vegetariskt matlagningsprogram väcktes många tanker, hopp och idéer, särskilt bland vegetarianer och veganer. Som vegan var min främsta förhoppning om att programmet skulle vara veganskt och inte vegetariskt då mjölkindustrin går hand i hand med köttindustrin osv. Mina tankar delade jag med SVT i mars, summerade och bloggade om här: http://www.helalf.se/2015/03/13/svt-vego/

  När detaljerna kring programmet avslöjades i september visade det sig att ogräsmarmelad och annat stod på schemat vilket fick mig att sänka förväntningarna och godta att just det här programmet kommer skilja sig från det jag hade tänkt mig. Bloggade om det här: http://www.helalf.se/2015/09/08/vegoratt/

  Sen dess har jag inte förväntat mig att Vegorätt skulle vara annat än 100% Karoline och Eleonore. Med andra ord, mina förväntningarna är på en helt annan nivå i januari än de var i mars. Mångas förväntningar är fortfarande kvar på mars-nivån.

  2. Varför är vi så snabba med att döma ut ett program efter ett avsnitt? Ge dem programserien ut. Vem vet vilka ämnen och samtal som kommer dyka upp?

  3. SVT är modiga som ger två okända kvinnor chansen att göra programmet till sitt. Jag ser inte att de ansvarar för hela vegosverige bara för att de är först ut. Vegorätt är bara början.

  Det är mina poänger.

  Du skriver: ”Det är förståeligt och beklagligt att min och andras relativa tystnad inför andra, tidigare matprogram får den aktuella kritiken att framstå som om den vore riktad mot just dessa programledare; mot just deras livsstil, o.s.v.. Men det är inte vad (det mesta av) kritiken handlar om.” Jo, det är ju exakt det den gör. Två privatpersoner dessutom.

  Jag tycker inte att de eller SVT ensamt har ansvar för att föra ut ett vegobudskap på ett visst sätt. Jag tycker att all media har det. Nu råker de bara vara först. Eller näst först om Mat i munnen räknas. https://vimeo.com/matimunnen

 • Jag vet att det finns recept på internet, det är helt ovidkommande när vi diskuterar om ett specifikt program är inspirerande eller inte. Jag har barn av båda könen och uppfostrar dem utan hänsyn till kön. Jag uppfostrat dem också att tänka kritiskt, exempelvis att de skall ifrågasätta om någon påstår att ”superbär” har väsentligt positiva hälsomässiga egenskaper. Hur många barn har du?

 • Du skriver att du vill äta mer vegetariskt. Jag svarar att om viljan är god hänger du inte upp det på ett ynka avsnitt, oavsett antal superbär som namndroppas eller mängden barn jag har.

 • Magdalena Jakobsson

  Har inte superbär väsentligen positiva egenskaper då?

 • Magdalena Jakobsson

  Jo, det finns ju två sidor av myntet här. Allt beror på vilket perspektiv man anlägger. Jag t.ex halvt om halvt delar synen som Helen har, och din syn som du har, medveten om att synsätten är oförenliga …men det är nog lite det som är grejen med programmets effekt. Man känner sig splittrad efter att ha tittat på det. Det är liksom bitterljuvt.

  Det handlar om att vi har en oerhört vacker scenografi, vackra människor och uppfräschande inslag. Det är klart man blir lite inspirerad och nyfiken på ingredienser och how-to osv!… Det är den sunda livsstilen man kanske kan tänka sig att härma och det sunda som är positivt. Det är väl det som egentligen var grundmeningen med programmet också, att det skulle inspirera fler människor till att äta fräscha, vitamin- och mineralerrika råvaror ute under bar himmel. Det handlar ju egentligen om positiva saker och inget speciellt man kan argumentera mot i sig. Samtidigt kan man känna (om man ska vara sån), att det hela har blivit för vackert för att vara sant, att ”det bedårande” tar överhanden istället för att understryka den större och viktigare frågan. Meningen med att äta miljösmart måste ju faktiskt få lysa igenom mer när det gäller gastronomi och livsstil. Vi har inte råd och tid att ignorera frågan längre. Isbjörnarna svälter medan vi bloggar om detta. SVT saknar utbudet som du hänvisar till ändå det ligger i tiden och i de flestas tittares intresse att väcka och stimulera debatten. SVT måste bara inse vikten av att få med det perspektivet i sina livsstil- och matprogram, inte bara som en nish utan som en huvudfråga. Jag håller med där, det är nått som saknas.

 • Pingback: Vegetariska världsdagen 2017 - Helen Alfvegren()