Älskade nummer 18 på Kokyo!  #vadveganeräter

Premiär för Vegorätt!

Den 19 januari kl 20:30 har Sveriges andra veganska matlagningsprogram premiär i SVT. Vegorätt kommer ”göra lemonad av björksav, koka marmelad på ogräs och göra kapris av fläderbär”. Gissningsvis innebär det att svensken inte kommer få höra talas om varken tzay, tofu eller seitan men vem vet! Hoppet är det sista som lämnar veganen.

I åldern 16-39 år föredrar var femte svensk vegetarisk mat enligt en färsk undersökning från Demoskop. Det finns mängder av anledningar till att inte äta djur och det är intressant att följa hur media rapporterar kring dessa argument. På 90-talet fokuserades det på lidande och djurrättsfrågor medan det på senare år pratas mer om miljön, så mycket vill jag påstå att djuren kommer i skymundan. De blir sekundära min miljöinsats.

Fokus på andra argument

Nu senast i DN gör Havsmiljö­institutet kopplingen till hur haven, och i förlängningen havsdjuren, påverkas av att vi äter landdjur och när SVT träffar forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet visar hon med ett paket havregryn och ett knippe gräs vilket resursslöseri det är att äta djuren – istället för det djuren äter.

Argumenten handlar alltså om:

1.) hur mitt högst ”personliga val” (ledsen för kursivering OCH citationstecken men det finns inga sådana val) påverkar fler än ”bara” ”ett” djur. (Att en hamburgare kan bestå av hundra olika kor räknar jag som överkurs.)

2.) att det nu, äntligen, blivit en fråga om energi dvs om hur maten ska räcka till alla.

Ingen är så hungrig

Det räcker för mig att se en kulting bli ihjälslagen mot ett betonggolv för att aldrig mer vilja äta gris men för vissa verkar inga sådana argument bita. ”För att det är gott.” Vad är egentligen svårast? Att välja att inte äta djur eller att vara ett djur vi äter? Gå in och kika lite i Djurfabriken! För att rycka ett citat från den nyblivna veganen Morrissey: ”Nobody’s that hungry”.

Vilket var då Sveriges första veganska matlagningsprogram? Mat i munnen såklart!