Kycklingar

Fler kycklingar än något annat djurslag föds upp och dödas för kött vilket innebär ungefär 80 miljoner individer per år i Sverige. Alla pojkkycklingar som föds, de gula ulliga som syns i marknadsföringsmaterial som påskmust och vykort, sorteras ut direkt efter födseln och dödas eftersom de inte ger bonden några pengar. Somar skriver bra om det på Politism.

Den tillväxtinriktade aveln har gjort så att kycklingarna växer så snabbt att de får ont. Mängden ägg skiljer sig enormt från vad hon normalt skulle producera och de små liven utsätts för lampor som ska likna det ljus som kommer nu under våren, fast året om, nästan dygnet runt för att öka produktionen. Det är med andra ord inte ”naturligt” att äta vare sig ägg eller kyckling och det är ingenting ”människan har gjort i alla tider” under de här förutsättningarna. Kycklingarna får som du kanske vet aldrig träffa sin mamma och bor inomhus hela livet. På väg till slakt dör dessutom 150 000 individer varje år av skador, oöm behandling och syrebrist.

Så vad sägs om att skippa äggen i påsk? Och när du ändå är igång, låt lammet leva också! En äggochlammfri påsk, om inte annat för att de är så söta.

Skool of vegan