Yakiniku med pak choi och enokisvamp. #vadveganeräter

Vid Hötorget ligger det en riktigt bra asiatisk livsmedelsbutik som inspirerar mig enormt! I dag gick jag därifrån med två sorters tofu, enokisvampar och pak choi plus salladslök som var den egentliga anledningen till att jag gick dit. Jag ville nämligen göra yakiniku! Snor receptet från Matmagasinet Vego – igen!

Fyra portioner:

Yakiniku – i den stora stekpannan

  • 150 gram sojastrimlor (Förberedelse: Koka upp och låt sjuda i 20 min tillsammans med en buljongtärning, de kommer bli dubbelt så stora. Lägg dem i ett durkslag och pressa ur vattnet med hushållspapper.)
  • 1/2 skivad purjolök

Stek tillsammans så att de får färg. Koka upp ris under tiden och börja med såsen.

  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 tsk sesamolja
  • 1/2 dl ljus sojasås
  • 1/2 dl mörk sojasås
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk rapsolja

Rör ihop och häll över strimlorna så att de tar färg. Stek några minuter till.

  • 1 knippe skivad salladslök

Strö salladslöken över yakinikun när den serveras.

Pak choi – i andra stekpannan

  • 2 stycken pak choi
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk finriven färsk ingefära

Bryt isär bladen på pak choien. Fräs dem i olja tillsammans med vitlöken och ingefäran. Kålen ska bli mjuk men fortfarande vara spänstig.

  • 1/2 tsk sesamolja
  • 2 tsk ljus sojasås

Häll över sesamoljan och sojan. Låt de blandas lite… klart! Bonus:

  • 1 knippe enokisvamp

Stek på svampen i samma panna som pak choien, det går på några få minuter. Sen är allt klart att servera! Puh!