Skip to main content

Twitter för nyfikna! Del 1: Folk att följa. #twittertips

Här kommer fortsättningen på min Twitter-guide – Del 1: Folk att följa. Jag tror att den största tröskeln till att komma igång och bli beroende av Twitter handlar om att man inte vet vilka man ska följa. Det tänkte jag lösa i och med det här inlägget!

Vad är du intresserad av?

Det fina med Twitter är att du kan skräddarsy det så att det passar just dig. Innan du letar rätt på folk att följa kan du börja med att beskriva dig själv på ett sätt som gör att andra hittar dig. Du har då 160 tecken till ditt förfogande till skillnad mot 140 i en tweet.

Du kan berätta vad du jobbar med men fyll framförallt i vad du gillar och vad du är intresserad av. Gå till Profile/Edit your Profile/Profile/Bio för att fixa det. (Bio = presentation.)

Kom igång och följ

Twitter.com är bra på att föreslå personer att följa – kika på Who to Follow (personer som rekommenderas beroende på vilka du följer och blir följd av) och Similar to You. Du får även tips baserat på de du nyss börjat följa – passa på att lägga till ett gäng!

Nu upptäcker du säkert hur viktigt det är att ha en intressant bio. Tänk även på att ha en bra avatar – välj en bild som du tycker om. (Avatar = profilbild.)

Följ inte för få och inte för många

Nästa steg är att gå in på profilerna till de du börjat följa och se vilka de följer för att hitta ännu fler. Sikta på att lägga till runt 60-70 personer till att börja med så att det händer något i feeden – samtidigt som det inte ska kännas för mycket. Lägg sen regelbundet till de som du tycker har skrivit något bra och var inte rädd för att ta bort de du efter ett tag, av olika anledningar, hoppar över att läsa.

RTa det du tycker är smart/roligt/intressant, kommentera det som känns naturligt att kommentera och lägg dig i diskussioner där du har något att tillföra så ska du se att folk börjar följa dig tillbaka. Missa inte att själv dela med dig av material, bilder/videos/blogginlägg/osv, ju mer vi får veta om dig desto bättre! (RTa = retweet.)

Några favoriter

Jag har skapat en lista med 26 personer som jag tycker att du ska följa. De representerar alla olika anledningar till varför jag gillar Twitter men du kan givetvis gå in på min profil för att hitta ännu fler. Läs även min kärleksförklaring för en mera matig övertalning.

Var inte rädd för att be om fler tips! Beskriv gärna vad du gillar att läsa om och fråga de du följer om de har tips att ge. Du kan även testa att söka på personer som du känner eller känner till, det brukar vara lättast att googla namn + Twitter för att hitta rätt. Kändisar, sportfånar, politiker, musiker mfl gillar Twitter och brukar vara lätta att snoka upp!

Samlade listor

 • Twittoppen kan du få en överblick över drygt 63 000 svenskar på Twitter
 • SIS-index har listat de som anmält sig som aktiva (vilket du också kan göra om du vill)
 • Follow Finder tipsar dig om folk att följa baserat på de du redan följer

Missa inte att gå in på folks listor, där hittar du twittrare efter olika ämnen och kategorier.

Follow Friday

Givetvis bör du också följa taggen #ff och särskilt taggen #ffse på fredagar då det tipsas friskt om smarta och roliga twittrare att följa. Glöm inte att själv lyfta upp de du gillar!

***

Förhoppningsvis kommer de här tipsen leda till att du snart är beroende! Läs mer om alla konstiga tecken och förkortningar i morgondagens inlägg och om vilka hjälpmedel du behöver för att lägga upp bilder och kolla statistik mm på fredag!

Del 1. Folk att följa
Del 2. Vad betyder alla konstiga tecken?
Del 3. Vilka hjälpmedel behöver man?

 • Tack för tipset som är guldvärt men länken till din 26-lista fungerar inte 🙁 Ta gärna en titt1 Antingen gör jag fel (klickeli-klick) eller så existerar länken inte alls?

 • Den funkar för mig och jag vet tre stycken som varit inne och nosat (och hittat sig själva). Testa https://twitter.com/rockspindeln/fina-att-f%C3%B6lja eller kolla bland de listor som jag skapat. Går in och ändrar om fler upplever samma problem!

 • Emeli, jag postar din kommentar här, inlägget publicerades av misstag två gånger.

  ”Hej. Jag har en fråga. Du skriver att man inte skall vara rädd att lägga sig i diskussioner. men hur gör man rent praktiskt för att komma ini diskussionen? För direct messages funkar bara om man följer varandra har jag förstått, eller? Och de som för diskussionen följer kanske inte mig… Eller så kan man kanske använda #-taggen för diskussionen? Här undrar jag hur vanligt det är (eller, hur vanligt du tror det är) att en twittrare (eller en profissionell, dvs ngn som tvittrar för ett företag, kanske måste man skilja på hur de använder tweet apps) kollar en tagg om de för en diskussion med någon de följer. Som nybörjare så går jag väldigt sällan in på taggar, kollar bara mitt flöde. Gör andra också det så kommer min tweet aldrig nå diskussionen!
  Hoppas du har tips som jag inte visste om för ibland är jag riktigt sugen på att svara :)”

  Med diskussion menar jag att två personer i din feed pratar om något fram och tillbaka till varandra, nästan som en chat. Det kan t.ex. vara två vänner som diskuterar Robyns konsert som du också var på, då kan du hoppa in och säga vad du tyckte om den genom att nämna deras namn och är på så sätt med i leken. Då används det sällan en tagg.

  I dag är det #webbdagarna och det tror jag att många är inne och kollar på. Samma där, om någon skriver något smart eller återberättar något roligt, hoppa in i samtalet, det är öppet för alla!

  DM används bara för privata meddelanden och syns inte utåt.

  Tips: svara på allt du är sugen att svara på!

 • Pingback: Twitter för nyfikna! Del 3: Vilka hjälpmedel behöver man? #twittertips | Helen Alfvegren()

 • Pingback: Twitter för nyfikna! Del 2: Vad betyder alla konstiga tecken? #twittertips | Helen Alfvegren()

 • Pingback: Twitter för nyfikna! Del 4 – Sök jobb via sociala medier. #twittertips | Helen Alfvegren()

 • Pingback: Guide till Twitter | Helen Alfvegren()

 • Annahelsingborg

  Tack för dina tips. Är ny på twitter och här fick jag en massa tips! TACK!  @annasjoberg76:disqus 

 • Pingback: Vanliga frågor som gör att folk hamnar på min blogg | Helen Alfvegren()