Här kommer fortsättningen på min Twitter-guide – Del 3. Vilka hjälpmedel behöver man? Twitter.com har i sig inte så många verktyg för att underlätta för sina användare men som tur är kryllar det av dem på www. Här är mina favoriter. Tipsa gärna om fler i kommentarsfältet!

Klienter

Om du testar en annan klient än Twitter.com kommer du upptäcka att det finns en hel del fördelar. Här är tre av de vanligaste, testa alla och se vilken du gillar bäst. De ger alla en mycket bättre överblick över vad som skrivs på Twitter, vilka som skickar mentions och DM till dig och du kan även se nya följare, ha sparade sökord eller följa en särskild tagg. Behöver du hantera flera konton funkar det fint.

Själv använder jag TweetDeck men det är en smakfråga. Jag tar inte upp några appar eller mobilsidor till mobilen eller smarttelefonen, de letar du enklast upp själv beroende på vilken lur du har.

Förkortningar

Eftersom du bara har 140 tecken på dig gäller det att hålla antalet tecken nere till ett minimum. Du kan förkorta en länk genom att klistra in den i något av de här verktygen, kopiera den och klistra in den i din tweet.

Det sparar inte bara tecken, du kan även få statistik på hur många som har klickat på din länk vilket är värdefullt om du jobbar med Twitter (eller någon annan sida). Använder du en klient kan du ställa in att du föredrar en särskild förkortare.

Foto

Twitter.com erbjuder inga möjligheter att ladda upp filmer eller bilder (undantaget mobilappen) så det kan vara bra att hitta en favoritsida för dina bilder. Beroende på vilken klient du använder kan du välja vilken fotosida bilden ska laddas upp till. Om jag t.ex. använder TweetDeck på datorn och Twitters app i min iPhone kan jag ställa in så att alla bilder jag laddar upp postas på TwitPic där de sen samlas i ett galleri.

Instagram är en personlig favorit och den använder jag nästan uteslutande nu för tiden. Det är som ett Twitter för bilder där man har möjlighet att gilla och kommentera varandras bilder. Läs mer och se bilder från Instagram på min blogg.

Video

För kortare videoklipp kan du använda t.ex. yFrog men om du vill lägga upp längre klipp rekommenderar jag TwitVid som sen enkelt postar videon till Twitter. Vimeo är charmigt i sig men missa absolut inte Animoto! Det är lika lätt som det är snyggt, se bara till att äga en schysst låt som du kan använda eller be att få en. Fundera över om dina filmer ska spridas till många eller om du egentligen bara vill använda dem till Twitter.

Givetvis går alla videofilmer du spelar in att bädda in på en hemsida eller blogg för att sprida vidare.

Livesändningar

Om du vill LIVE-sända något kan du använda dig av exempelvis Bambuser eller Livestream. Det är enkelt att skapa ett konto på Bambuser för att sen sända video direkt till Twitter eller Facebook från mobilen. Testa!

Har du frågor om LIVE-sändingar kan du höra av dig till @bjornfalkevik, han är en fena på det!

Ljud

Soundcloud

Har du ett ljudklipp som du vill spela upp på Twitter rekommenderar jag SoundCloud. Givetvis passar den sidan perfekt även till musik men det visste du nog redan.

Här kan du se hur det såg ut när  jag klistrade in ett SoundCloud-klipp jag fick av Petter på bloggen.

Statistik

  • Tweetstat – Här hittar du statistik över hur ofta du twittrar, vilka du pratar med mest och under vilka tider du är mest aktiv.
  • Klout – Klout visar ditt inflytande på Twitter i jämförelse med andra genom att få fram ett värde av hur många du följer, hur många du blir följd av, hur ofta du blir retweetad osv.
  • Twittercounter – Se en graf över hur dina följare har ökat (eller minskat).

Översikt

  • Twiangulate – Jämför dig själv med en eller två twittrare för att se vilka följare ni har gemensamt.
  • Bettween – Om du vill spara eller visa upp en konversation på Twitter är Bettween utmärkt. Det går även att skicka vidare en konversation till någon via mail.
  • ManageFlitter – Rensa bland de du följer, se vilka som inte följer tillbaka, sök bland tweets och bios.

***

Det var allt för den här gången! Hoppas att du har lärt dig något om hur du kan hitta folk att följa, vad alla konstiga tecken betyder och om vilka hjälpmedel det finns! Sprid gärna guiderna till vänner som precis har börjat twittra och behöver en liten spark i baken för att bli beroende!

Del 1. Folk att följa
Del 2. Vad betyder alla konstiga tecken?
Del 3. Vilka hjälpmedel behöver man?