Sveriges utsläpp är dubbelt så stora än de som redovisas

Idag släppte Naturskyddsföreningen en rapport som visar att våra utsläpp i samband med konsumtion och resor är dubbelt så stora än vad som redovisas, för att statistiken inte tar hänsyn till de utsläpp vi orsakar i andra länder. Detta innebär att vi inte tar rätt politiska beslut för att minska utsläppen.

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, och miljöminister Karolina Skog samtalade om detta i TV4s Nyhetsmorgon, några minuter jag verkligen rekommenderar. Summerade Johannas förslag nedan:

Jag tycker att det vore väldigt intressant med en riktig prislapp för exempelvis en flygresa, en hamburgare eller den nya iPhonen, där alla kostnader för klimatet tydligt står med.

Dubbelt så många kvinnor som män är vegetarianer

Axfoods årliga undersökning visar att antalet vegetarianer inte ökar i Sverige utan står stadigt på 6%, däremot säger de som äter vegetariskt ibland att de gör det oftare, 2-3 gånger i veckan nu jämfört med en gång i veckan förra året. Dessutom säger nästan var fjärde tillfrågad att de planerar att minska sitt köttätande under 2018. Varannan väljer vego främst av miljö- och klimatskäl.

Dubbelt så många kvinnor som män är vegetarianer.

Willys och Hemköps försäljning av vegetariska produkter har under året ökat med cirka 30% jämfört med förra året. COOP, som i början av året släppte fem vegetariska frysprodukter under eget märke, ligger 20-80% över årsprognosen. Starkast har utvecklingen varit för deras gröna ärtbiffar, som är veganska.

I boken jag läser just nu finns ett diagram över köttätare, flexitarianer (reducetarian), vegetarianer och veganer. Det fick mig att få upp ögonen för hur viktig målgruppen flexitarianer är för produktutvecklingen – och i förlängningen för djuren. Många gånger tror vi veganer att det är vår förtjänst när företag äntligen ställer om, då vi ofta kommunicerar med företag och butiker, men sanningen är nog att det är allätare som äter allt mer vego som får företagen att agera.

Hatten av för er!