IMG_6564

”Att det vi äter påverkar vår hälsa med övervikt, diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar som följd är väl känt, men hur det påverkar klimatet och den biologiska mångfalden på planeten är mindre känt.”

Det säger klimatforskaren Johan Rockström som de kommande månaderna kommer forska kring just klimat och mat. Han som för övrigt skulle vara den perfekta representanten för veganer med tanke på hur han tog svenskarna med storm förra sommaren med sitt sommarprat. Så stor potential att inspirera många!

Det finns forskning från bland annat Chalmers, FN och Oxford som redan nu stödjer att vegansk mat är överlägset mest klimatsmart. En person som i dag äter kött släpper i snitt ut 1800 kg växtgasutsläpp per år – för en vegan är den siffran 500 kg. Om du sett Cowspiracy vet du också att djurindustrin är den vanligaste orsaken till att arter utrotas, att den skapar döda zoner i haven osv.

Intressant forskning oavsett!

Men när jag läser artikeln förvånas jag påtagligt när det framgår att Johan inte ens är vegetarian – trots hans huvudämne, trots att det är så lätt, trots alla argument för klimatet. Att Sveriges främsta klimatforskare inte äter veganskt är lite som att Feministiskt Initiativs partiledare skulle avsluta varje homeparty med att säga att kvinnans plats trots allt är i hemmet.

Förhoppningsvis kommer hans forskning leda till politiska beslut som tvingar fram en förändring, kanske till slut även hos honom själv.