Sojabönor innehåller lika mycket protein som kött och ger oss bland annat mjölk, yoghurt, ost, grädde, glass, tofu, tzay, oumph, korv, kebab, burgare och färs.
Visste du att 9 av 10 sojabönor odlas för att bli djurfoder? Ofta på marker där regnskog har skövlats, till skillnad från vegalternativ där sojabönorna ofta produceras i Europa (info finns på förpackningarna). Djur och natur är en stor fråga här men även energi. Det är ett slöseri med jordens resurser att ge bönorna till djuren istället för att äta dem själva då djuren konsumerar enormt mycket foder (och vatten) i förhållande till mängden gram kött som produceras.
FNs generalförsamling har utsett 2016 till baljväxternas år för att uppmärksamma att baljväxterna är minst sagt klimatsmarta och nyttiga, de innehåller både fiber, mineraler, vitaminer och proteiner. Därför vill jag uppmärksamma min sojabönsodling som planterats ut på kolonin!
Håll tummarna för edamamebönor med havssalt på till hösten!