pepparkaka helalf.se

På midsommar sprang jag milen för första gången och jag minns det extra väl för det var 12 grader och regn. På andra advent när vi, liksom så många andra, bakade pepparkakor var det 12 grader och regn. Det kommer jag inte heller glömma i första taget.

2100 beräknas jordens temperatur ha stigit med 4 grader enligt forskare. Trots att jorden inte klarar mer än högst 2 grader utan att få katastrofala följder. En framtida julklapp till våra barnbarn?

Köttkonsumtionen i Sverige har, trots larm om lidande och sjukdomar, ökat med 40% sen 1990. Djurindustrin globalt står för ett större utsläpp än den samlade transportindustrin inklusive bilar, båtar, lastbilar och flyg. Det räcker inte att nöja sig med att äta svenska djur – de täcker dessutom inte den enorma efterfrågan. Vill du äta miljövänligt så ät veganskt. Vill du uppmuntra till att äta svenska djur så uppmuntra samtidigt till att äta mer veganskt. Läs på, skaffa inspiration, testa! Det är ett nöje!

Vi är många som flyger jorden runt någon gång om året (jag älskar dig, New York!) men det är de dagliga valen som vi verkligen kan påverka. Flera gånger om dagen. Mat. Kommunikation. Svinn. Källsortering. Vattenförbrukning. Och kanske framförallt, vilka företag vi ger våra pengar till och vilka krav vi som konsumenter ställer på de företagen

Alla kan göra något, alla kan bättra sig. Börja med att ge ett nyårslöfte? Rikta det till våra barnbarn.