Yoga!

”Det är ett rätt pyssligt jobb!” sa jag uppmuntrande när sköterskan klistrade etiketter på de tre rör hon precis fyllt med mitt kiss för att skicka till KS. Jag lyckas aldrig hålla mig från att dra ett skämt vid fel tillfälle men som tur var fnissade hon och höll med.

Efter att ha jobbat som konsult i ett halvår har jag nu blivit anställd tillsvidare vilket känns otroligt roligt! Som en del av det har jag i dag varit på en rejäl hälsoundersökning. Jag har testat hörseln, cyklat på motionscykel, lämnat urinprov för att kolla alkohol och droger, mätt och vägt mig för att räkna ut BMI, tagit två blodprover, fyllt i frågor om min livssituation och kostvanor samt mätt pulsen och blodrycket. Puh!

Som vegan är detta extra spännande, tycker jag. Dels för att fördomarna är så utbredda – dels för att det är så roligt att motbevisa fördomar! Här kommer de resultat jag fick med mig hem:

BMI (relationen mellan vikt och längd)

(Mäta och väga)

Referensintervall: 18,5 – 24,9 räknas som normalvikt.

Mitt resultat: jag ligger prick i mitten på 21,6.

Konditionstest (syreupptagningsförmåga)

(Här fick jag cykla på en motionscykel)

Referensintervall:
< 28 Stor risk för ohälsa
28 – 34 Risk för ohälsa
35 – 44 Godkänd nivå ur ett kortare hälsoperspektiv
45 – 53 Önskvärd nivå ur ett längre hälsoperspektiv
54 >   Mycket hög nivå

Mitt resultat på 44 ml/kg/(kg*min) är ett snäpp från Önskvärd nivå ur ett längre hälsoperspektiv, yeah!

Totalkolesterol

(Blodprov)

Förhöjt kolesterol kan medföra åderförfettning och risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett högt kolesterolvärde är ofta en samlad effekt av fysisk inaktivitet, stress och högt fettintag. (Jag läser innantill från lappen jag fick.)

Referensintervall: 3,3 – 6,9

Mitt resultat: 4,0

Glukos

(Blodprov)

Blodsocker kallas även för glukos. Förhöjda blodsockernivåer kan tyda på diabetes eller en risk för denna sjukdom. Värdet påverkas i hög grad av kost- och motionsvanor.

Rekommenderat: Mindre än 8,7.

Mitt resultat: 4,6.

Hemoglobin

(Blodprov)

I de röda blodpropparna finns det järnhaltiga äggviteämnet hemoglobin, Hb. Hb binder syre som transporteras ut i kroppen. Blodets syrekapacitet bestäms både av antalet röda blodkroppar och mängden blod. Brist på Hb brukar kallas lågt blodvärde eller blodbrist. Blodvärdet påverkas av blödning och infektioner samt av mat och dryck.

Referensintervall: 117 – 153

Mitt resultat: 140.

Även hörseltestet gick bra. Nu är det bara att invänta om de hittar någon substans som inte är straight edge.

PS. Om du inte känner någon vegan får du gärna ha mig som referens. DS.