oatly

Mjölklobbyn vs Oatly

I går kom Marknadsdomstolens dom. Oatly får inte säga att havredryck är som mjölk fast gjord för människor i sin marknadsföring. Mjölkbranschen som i sin marknadsföring påstår att mjölk är naturens sportdryck, att det är evig sommar i Bregottfabriken, att korna ger oss människor mjölk – snarare än tar den – är säkert nöjda.

Det finns mycket att säga om det. Om hur mjölken framställs. Om hur mjölk är starkt kopplad till köttindustrin. Om hur mycket vårt mjölkdrickande påverkar djur, natur och människor negativt. Om att havre inte är ett hot mot mjölkkrisen. Jag tycker att Adam säger det bra.

”Här är ett företag som leder en marknad och vill bygga upp den med svensk havre. Varför inte söka samarbete istället? Svensk Mjölks stämning var extremt väntad, men lika ogenomtänkt och bakåtsträvande.”

vegandesign

Sveriges Grisföretagaren djurförsök

”Det bör fortsätta att vara förbjudet för grisbönder att rutinmässigt fixera suggor bakom så kallade skyddsgrindar i Sverige eftersom det inte räddar livet på fler smågrisar. Det anser de experter som utvärderat ett svenskt pilotförsök.”

Jag har bloggat vid ett flertal tillfällen om Sveriges Grisföretagares djurförsök och känner ingen som helst förvåning över det här beslutet. Däremot är jag fortfarande förvånad över att Sveriges bönder på olika sätt, för olika djur, vill försämra det djurskydd som de är så stolta över. Genom fixering av suggor, genom att begränsa rätten till bete. För pengars skull.

I februari så pratade jag om det här djurförsöket med Fredrick Federley på Twitter. En ganska obehaglig upplevelse. Centerpartister borde ju vara på djurens sida kan man tycka men sanningen är ju att de är på böndernas sida. Det vill säga, de slåss för böndernas lönsamhet, inte för djuren. Undrar vilken sida de står på i exemplet ovan?

Vilket djur kommer läder ifrån?

PETA har tagit fram en väldigt snäll video där en flicka försöker ta reda på vilket djur lädret i skärp, plånböcker, handskar och kläder kommer ifrån. Är det någon som kan gissa?

Läderprodukter har ofta en märkning som stolt markerar att det är äkta läder men vad betyder det, egentligen? Det säger ingenting om vilket djur huden kommer ifrån och vi frågar inte heller. Katt? Gris? Ko?

Made in China kan mycket väl innebära att lädret i dina nya handskar kommer från en hund på gatan som klubbats ihjäl och sen fått pälsen avdragen. Det värmer kanske händerna men inte hjärtat.

Var inte ego, välj vego!