Veganska ägg

Foto: Veganska ägg från Karolina Tegelaars album Påskbuffé utan ägg och mjölk

I 20 år har jag naivt trott att om jag bara berättade för andra om det våld mot djur som jag ser så skulle de också sluta stödja den industrin. Med facit i hand så fungerar inte det. Jag kommer ändå aldrig sluta tro på det.

Det som slog mig häromdan är att det våld de sväljer är lagligt. Att sju miljoner pojkkycklingar dödas direkt efter födseln för att de är pojkar utan ekonomisk vinning är lagligt. Att 150 000 kycklingar dör på väg till slakten varje år är lagligt. Att det luktar så fränt inne hos kycklingarna där de står instängda hela livet att människan måste ha mask på sig för att kunna andas är lagligt. Att deras kroppar växer så fort att deras ben knäcks är lagligt. ”Världens bästa djurskydd”-lagligt.

Så varför matar vi den industrin med våra pengar? Är det för att påskägg är tradition? För att kyckling är gott? Eller är det för att alla inte känner till hur djuren har det? Du som läser det här kan väl omöjligen äta ägg någonsin igen om det innebär att du stödjer det här lidandet?

Eller jo, just det. Jag lär mig aldrig!

Vi har ökat vår köttkonsumtion med 40% sen 1990. Uppenbarligen har inte lagarna hängt med.