Broccoli

Samtidigt som Djurskyddet JO-anmäler Jordbruksverket för att de påstår att det omtalade ”djuromsorgsprogrammet” ska pågå i fem år till, Bo Algers kräver en lag som förbjuder import av illegalt producerat fläskkött och Jonas Paulsson slåss för att SVTs vegmatprogram ska vara helt veganskt släpper Naturskyddsföreningen en ny rapport som kritiserar Det subventionerade köttet. De vill ha avgifter, inte subventioner, för att minska köttets miljöpåverkan.

Såhär skriver de i Dagens Industri:

Globalt står köttproduktionen för större klimatpåverkan än transportsektorn. Även om det skiljer en hel del mellan olika slags kött, så är påverkan på klimatet mycket större än för vegetabilier. Trots det är köttet rabatterat, genom subventioner som ingår i EU:s gemensamma jordbrukspolitik, och genom att jordbruket inte betalar för utsläppen av växthusgaser.

Frågan är om det inte är miljöorganisationerna, snarare än djurrättskämparna, som kommer få människor att sluta äta kött? För mig som är vegan av strikt etiska skäl är det arbetet intressant att följa, även om argument som lidande, vanskötsel och uppfödandet av barn för löpande band-produktion gott och väl räcker som anledning. Kan jag tycka.

Bild lånad från Världsnaturfonden