Fantastiskt vacker och otroligt god avokadosallad med tofu på Helens sushi vid Hornstull. #vadveganeräter

Som vegan är det inte så festligt när kocken ska se ”vad hen kan slänga ihop” så tricket är att gå till en restaurang där de bevisligen har kärlek för växtbaserad mat. Här är fem tips om du fyller år, har något att fira eller kanske bara vill gå ut att äta med någon du tycker mycket om. Klicka på namnet för att komma till hemsidan!

Helens sushi, Hornstull

Det syns inte på hemsidan men du får en hel meny av veganska tofubaserade rätter att välja mellan och allt smakar himmelskt! Jag rekommenderar gärna avokadasalladen för 140 kronor ovan, fantastisk att se på och oerhört rolig att äta!

Brasserie Godot, city

Vi har inte hunnit fira något här än men hemsidan utlovar en vegansk meny för 450 kronor då man får njuta av friterad surdeg med tångkaviar, dill, citron, creme fraiche och rödlök, krämig palsternackstagliatelle med vintertryffel, kapris och friterad rökt tofu samt choklad- och aprikosbröd med pistage och kardemummaglass! Du kan även välja endast den krämiga palsternackstagliatellen med vintertryffel, kapris och friterad rökt tofu för 195 kronor.

Surfers Stockholm! Regeringsgatan 88! Tofu, aubergine och sojabönor, i din mun. #vadveganeräter

Surfers, city

Wow, det här är en favorit! Lokalen, maten och personalen garanterar att du får en trevlig kväll. Jag rekommenderar att ta in en massa rätter (runt 80 kronor styck) och dela rätt av. Förslagvis Mao dou (sojabönor med sichuanpeppar, ingefära och salt), fiskdoftande aubergine med chilibönpasta och vitlök (kryddade som fisken i Kina dvs helt vegan), ingefärsdoftande tofu på uråldrigt hemligt recept (täckta av ett klibbigt och kletigt skal, så goda!) och tofu i röd olja. Missa inte heller att beställa en röd alkoholfri drink!

Grillad thai aubergine, gulbönsdressing, asiatiska svampar, rostad lök. Så sött och gott! #vadveganeräter på Farang.

Farang, city

För mustiga 645 kronor får du en vegansk avsmakningsmeny som heter duga! Cha plu blad med tempeh med rostad kokos och tamarind, tofu daikon och drakböna med rostad sesam, svartrisvinägerdressing och vårlök, grön mangosallad med grön nahm jim, gurka och cashewnötter, wokad sesbanblomma och palmhjärta, gulbönsdressing, ingefära och asiatiska svampar, morning glory – salt and pepper tofu med vattenkrasse, pak choy och krispig gyllene silken tofu, rostad pumpa och ung jackfruit i gul curry med limeblad, citrongräs och kokosgrädde och slutligen (puh!) ”Than Sadet Waterfall” med nätmelon, gurka, sorbet på sydostasiatiska örter.

Koh Phangan, Söder

Det är ju smått fantastiskt inne i djungeln på Skånegatan! Priserna är också något mer humana än ovan. Du kan exempelvis få en het Tzai Satey för 167 kronor (grillade currymarinerade tzaispett med jordnötssås och thaiinlagd chiligurka) eller en väldigt het Yam Tofu för 155 kronor (stark, syrlig tofu och strimlade grönsaker med lime, chili, vitlök, riven kokos och färsk koriander).

Hoppas kvällen blir succé!