När det kommer till alkohol och kaffe ingår det att man behöver vänja sig. Eller snarare såhär! Alla är överens om att man behöver ”tvinga i sig” det för att så småningom gilla det. Om det är belöningen som gör det upplägget populärt – rus eller pigghet eller vad det nu är, att känna sig vuxen? – kanske en kalvs liv kan funka som morot för att testa växtbaserad mjölk?

Enligt Oatly har deras försäljning ökat med 43% i november jämfört med november förra året. Kul! Förutom havre finns det mjölk baserad på soja, mandel, hasselnötter, cashewnötter och ris. Dessa hittar du på ICA, COOP, Hemköp, precis överallt. Kedjorna har egna varianter (Garant, ICA, Änglamark) men leta även efter märken som Alpro och Lantmännens Go Green.

Det bästa sättet att testa växtbaserad mjölk är att inte dricka den straight up. Använd den som du använder din vanliga mjölk, i smoothies, varm choklad, bakning, kaffe eller te istället. Eller varför inte göra en chiapudding – det sökord som ökat mest i kategorin Mat under 2014 enligt Google? Det finns även växtbaserad matlagningsgrädde, vispgrädde, creme fraiche, ost osv. Läs gärna min guide istället för mjölk!

Varken bönder eller butiker flaggar för att det skulle vara något fel med att dricka kalvens mjölk. För nästan alla anses det naturligt eftersom ”kon ändå producerar mjölk”. Om vi kan gå genom hela livet och tro att det är så mjölkindustrin fungerar så har verkligen Bregottfabriken och liknande kampanjer lyckats med sitt uppdrag. Sjung med i deras julsånger om du vill men ifrågasätt ännu hellre varför det är aldrig någonsin bli vinter i den där fabriken. Om de sa att jorden var platt skulle vi (konsumenter) köpa det med?