Älskade Ängavallen

Istället för att ägna sig åt att propagera för komjölk genom att skrämma konkurrenter till tystnad borde LRF-mjölk ägna sig åt att diskutera den problematik och de utmaningar för människors hälsa, klimat och miljöpåverkan samt djuretik som produktionen och konsumtionen av komjölk innebär. Det skriver de två forskarna Tobias Linné och Helena Pedersen i Sydsvenskan.

”Även om man gillar komjölk så är det dags att vakna upp och se mer klarsynt på vad den för med sig för ko, kalv och miljö”, skriver Anna Velander Gisslén på SVT Opinion.

”Att bli vegan/vegetarian är bra av flera anledningar. Djur får horn och näbbar avknipsade, vingar avklippta, de kastreras och våldtas för att sen dödas när de inte är lönsamma längre”, skriver Pär Sparresäter på Nyheter 24.

Mjölkens ställning är hotad. Försäljningen minskar samtidigt som vegetabiliska alternativ går framåt. Mjölkbranschen går nu till motattack och anklagar havreuppstickaren Oatly för att köra med taskig marknadsföring. Men slaget är kanske redan förlorat, skriver forskaren Jon Willén i Sydsvenskan.

Vad vi äter under uppväxten har stor betydelse för vår framtida hälsa. Liten konsumtion av frukt och grönt bidrar till förkortad livslängd. Ämnen som påvisats ha cancerframkallande effekt finns i animaliska produkter. Vi uppmanar kommunpolitikerna att låta varannan skolmåltid vara vegetarisk och servera rikligt med grönsaker, skriver sex hälsodebattörer i Dagens Nyheter.

Varannan måltid. Det är ingen dramatisk förändring, men det skulle göra stor skillnad. Det finns ingen anledning att låta det gälla bara i skolan. Det är ett bra riktmärke generellt. Det finns, som jag skrev inledningsvis, mycket få argument emot detta. Kanske är det nu vi äntligen är redo att skära ner på köttkonsumtionen, ifrågasätta komjölksdrickandet och börja ta lite större ansvar för vår hälsa och vår miljö, skriver Eric Rosén på Politism.

Det är dags att konsumenter, politiker och skolor inser att det varken är naturligt, etiskt eller hälsosamt för oss människor att dricka mjölk från en främmande art som kon. Komjölken är till för kalvarna. Det borde vara en självklarhet, skriver Ludvig Lindström på Aftonbladet.

Enligt en stor studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det tvärtom, och Uppsala-forskare har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag, rapporterar SVT.

Sluta göra propaganda för mjölk, säger vetenskapsjournalisten Karin Bojs till Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i TV4:as Nyhetsmorgon.

Den 26 oktober gjorde Djurens rätt en sammanställning om vad som skrivits om mjölk- och köttindustrin de senaste veckorna. Nästan alla artiklar ovan är skrivna efter det. Det är något på gång!