Jag uppskattar den här typen av visuella videos där det är busenkelt att ta till sig fakta och svårt att inte bli berörd. Den här handlar om det verkliga priset för en hamburgare som du kan få för en guldtia hos närmaste multinationella snabbmatskedja. Den påverkar hela vår jord.

Men det är ju gott!

I boken Farmageddon besöker författaren några av världens mest fasansfulla exempel på hur djurindustrin breder ut sig och påverkar djur, natur och människor. Den handlar om mjölkkor i Kalifornien som nästan ramlar omkull av sina egna juvers enorma övervikt, om hur de i Taiwan svälter de ekologiska hönorna för att de ska lägga ägg oftare, om hur ansjovisindustrin i Peru föder fiskodlingar runt om i världen med sitt fiskfoder, allt medan resterna av deras kroppar pumpas ut i havet igen där vattenytan skiner av fett.

Men det är ju gott!

Telegraphs recensent summerar det bra genom att påpeka att människan inte kommer påverkas av den här boken så länge hon själv inte riskerar att drabbas av en farsot som liknar det fantastiska lidande vi dagligen utsätter djuren för.

Men det är ju gott!

Jag känner mig väldigt påläst och blundar aldrig för fakta. Därför är jag vegan. I går lärde jag mig dock något nytt. Svenska ekologiska växtodlingar gödslas med gödsel, så kallat biofer, som består av benmjöl från danska grisar. Gissningsvis både kuperade (knorren avklippt utan bedövning) och fixerade (uppvuxna med en mamma som ligger fastbunden av galler medan hon matar de sina). Trots att våra svenska djurskyddslagar förbjuder det.

Men det är ju så gott!

Jag läste även om suggan som skickats till slakt trots att hon grisade på vägen dit, något som också är förbjudet. Det upptäcktes att hon led av leverförfettning, fettnjure och utbredd gulsot. På Foodmonitor där nyheten kommer ifrån går det att läsa om de sex kvigor som skickades högdräktiga till slakt och om du har inlogg kan du även få se bilderna. Det är sådant jag tänker på när jag läser att Svenskt kött kampanjar tillsammans med de största livsmedelskedjorna för att få oss att äta mer svenskt kött.

Men det är ju så gott!

Precis som jämställdhet bygger djurrätt på fakta, det är inte en åsikt. Därför borde vi egentligen vara överens om det allra enklaste budskapet. Ät inte djur.