Jag tycker att diskussionen som togs upp i senaste Veganprat och på Vegoforum är så intressant. Varför är vegetarianer inte veganer?

För mig som älskar djur kändes det hur lugnt som helst att vara vegetarian. Jag åt ju inte kött, undvek gelatin men däremot åt jag ju ägg och ost och alla möjliga sorters mjölkprodukter förstås… allt det där som faktiskt kommer från djuren.

I efterhand kan jag inte riktigt förstå det. Ingen kan ju påstå att korna, grisarna och hönorna mår särskilt bra när de står instängda större delen av året, om inte hela livet. Deras kroppar är så hårt avlade att de är uttjänta enligt industrin långt innan de hunnit leva klart. Och de får inte utlopp för sitt naturliga beteende vilket påverkar dem negativt från dag ett.

Ordet vegetarian är alltså lite lurigt.

Även om jag valde ekologiska KRAV-märkta ägg från frigående höns så maldes hankycklingarna levande till döds, och hönorna fick inte umgås i grupper om 20 vänner som de föredrar utan med 10-15 000 främlingar, i lokaler som var upplysta nästan dygnet runt.

Och även om jag inte åt hamburgaren som skapats av hundratals uttjänta mjölkkor som knappt ens fyllt fem bast så bidrog jag i förlängningen till att deras liv tog slut. All mjölkproduktion, även den ekologiska, innebär att kor tvångsinsemineras, transporteras (långa sträckor) och dödas för att bli mat till människan.

Ju fler som äter färre djur desto bättre såklart – flexitarian har blivit något av ett modeord – men å andra sidan innebär ju det att det är okej att döda djur ibland. Hur går det ihop med de etiska slash miljömässiga skäl som ligger bakom valet till att börja med? Vegetarian däremot är ju fortfarande långt mycket bättre än att äta djur… eller är det egentligen samma sak?

Det är som sagt väldigt intressant att diskutera varför vegetarianer inte är veganer.