Jag fick låna boken Matens pris av Axel och det är otroligt häftigt att inse hur mycket makt konsumenterna har. Om djuren lider under hela sin förkortade livstid och naturen förgiftas för att snabba på leveranser så är det i slutändan ett resultat av det låga pris som konsumenterna är villiga att betala. Slutsatserna i boken gör att jag helt måste tänka om när jag handlar.

När jag läser att regnskogen skövlas för att ge plats åt sojaodlingarna, som sen besprutas så att arbetarna förgiftas, mår jag dåligt men det finns val jag kan göra för att förbättra deras villkor. Som vegetarian är jag beroende av soja men 9 av 10 sojabönor går till djurfoder som föder upp kor och kycklingar vars produkter jag äter. Där kan jag börja.

Många verkar känna att det handlar om allt eller inget men jag vill visa på att det handlar om små förändringar som i slutändan leder till något större om alla bara gör något. För att minska antalet ägg- och mjölkprodukter jag får i mig ska jag framöver testa att välja varannan vegan. Havremjölk istället för komjölk. Vegetarisk pastej med smörgåsgurka istället för ost som pålägg. Veganskt istället för vegetariskt när jag äter lunch eller middag ute. Haka gärna på #varannanvegan på Twitter och Instagram.

Uppoffringen är minimal eftersom jag vet att jag nästa gång kommer få köpa den produkt jag är van och fäst vid. Om jag äter paranötter framför teven ena kvällen kan jag äta choklad den nästa. Jag tänker även börja be om veganska alternativ där de inte erbjuds för att kanske hitta det alternativet nästa gång jag är där. Annars frågar jag igen.

Nr 18!

Här är fem av mina favoritställen i Stockholm dit jag gärna går om och om igen för att äta något av det bästa staden har att erbjuda:

  • Chutney  Tzayspett med sötpotatis kvällstid är en dröm!
  • Kokyo Välj nummer 18 – som en Miyazaki-film! Bild ovan. De gör egen tofu, mums!
  • Svarta lådan Så smart med olika storlekar på portionerna så att man slänger mindre. Dessutom alltid oerhört gott och nyttigt.
  • Ho’s Deras tofu med svarta bönor är en stor del av mitt liv, skulle inte kunna leva utan!
  • Lao Wai är ett himmelrike för vegetarianer och veganer!
Missa inte heller Vurma som har sallader och mackor i fantastiska kombinationer för alla som tröttnat på ciabatta med mozzarella och tomat.

Äta djur och Matens pris som jag nämnde ovan är enormt viktiga böcker så läs så snart som möjligt! När de kommer som pocket kommer jag köpa på mig och ge bort men du kan låna dem på ett bibliotek redan i dag. Börja där. Och läs Julia Svenssons utmärkta Hjort är gjort nu på en gång.

”Kött kräver flera gånger mer energi än vegetabiliska livsmedel. I Sverige har köttkonsumtionen ökat med 50 procent på 20 år och genomsnittssvensken äter 70 procent mer protein är han eller hon behöver. Slutade alla slentrianäta kött och animalieprodukter skulle man, förutom minskad fetma och färre hjärt- och kärlsjukdomar, kunna uppnå en övergripande förändring av hela jordens växtodling.”

Tänk efter en extra gång innan du handlar. Även om kött ”är gott” är det en krydda i sig att veta att inget djur har behövt lida för att jag ska bli mätt och belåten.