Skip to main content

Varannan vegan #varannanvegan

Jag fick låna boken Matens pris av Axel och det är otroligt häftigt att inse hur mycket makt konsumenterna har. Om djuren lider under hela sin förkortade livstid och naturen förgiftas för att snabba på leveranser så är det i slutändan ett resultat av det låga pris som konsumenterna är villiga att betala. Slutsatserna i boken gör att jag helt måste tänka om när jag handlar.

När jag läser att regnskogen skövlas för att ge plats åt sojaodlingarna, som sen besprutas så att arbetarna förgiftas, mår jag dåligt men det finns val jag kan göra för att förbättra deras villkor. Som vegetarian är jag beroende av soja men 9 av 10 sojabönor går till djurfoder som föder upp kor och kycklingar vars produkter jag äter. Där kan jag börja.

Många verkar känna att det handlar om allt eller inget men jag vill visa på att det handlar om små förändringar som i slutändan leder till något större om alla bara gör något. För att minska antalet ägg- och mjölkprodukter jag får i mig ska jag framöver testa att välja varannan vegan. Havremjölk istället för komjölk. Vegetarisk pastej med smörgåsgurka istället för ost som pålägg. Veganskt istället för vegetariskt när jag äter lunch eller middag ute. Haka gärna på #varannanvegan på Twitter och Instagram.

Uppoffringen är minimal eftersom jag vet att jag nästa gång kommer få köpa den produkt jag är van och fäst vid. Om jag äter paranötter framför teven ena kvällen kan jag äta choklad den nästa. Jag tänker även börja be om veganska alternativ där de inte erbjuds för att kanske hitta det alternativet nästa gång jag är där. Annars frågar jag igen.

Nr 18!

Här är fem av mina favoritställen i Stockholm dit jag gärna går om och om igen för att äta något av det bästa staden har att erbjuda:

 • Chutney  Tzayspett med sötpotatis kvällstid är en dröm!
 • Kokyo Välj nummer 18 – som en Miyazaki-film! Bild ovan. De gör egen tofu, mums!
 • Svarta lådan Så smart med olika storlekar på portionerna så att man slänger mindre. Dessutom alltid oerhört gott och nyttigt.
 • Ho’s Deras tofu med svarta bönor är en stor del av mitt liv, skulle inte kunna leva utan!
 • Lao Wai är ett himmelrike för vegetarianer och veganer!
Missa inte heller Vurma som har sallader och mackor i fantastiska kombinationer för alla som tröttnat på ciabatta med mozzarella och tomat.

Äta djur och Matens pris som jag nämnde ovan är enormt viktiga böcker så läs så snart som möjligt! När de kommer som pocket kommer jag köpa på mig och ge bort men du kan låna dem på ett bibliotek redan i dag. Börja där. Och läs Julia Svenssons utmärkta Hjort är gjort nu på en gång.

”Kött kräver flera gånger mer energi än vegetabiliska livsmedel. I Sverige har köttkonsumtionen ökat med 50 procent på 20 år och genomsnittssvensken äter 70 procent mer protein är han eller hon behöver. Slutade alla slentrianäta kött och animalieprodukter skulle man, förutom minskad fetma och färre hjärt- och kärlsjukdomar, kunna uppnå en övergripande förändring av hela jordens växtodling.”

Tänk efter en extra gång innan du handlar. Även om kött ”är gott” är det en krydda i sig att veta att inget djur har behövt lida för att jag ska bli mätt och belåten.

 • Har nyss hittat hit via en sökning på instagram :D. Gillar det jag ser och kommer garanterat tillbaka.

  Sen vill jag vara ohövlig att ställa en fråga såhär vid första besöket. När jag kikar på en skärmdump som du hade från instagram så ser jag kommentarer os v, under ditt namn. När jag klickar upp en av mina bilder, så ser jag bilden till vänster och sen bara mitt användarnamn och en text om att jag använder instagram. Hur gör jag för att få som du har?

  //maria

 • Det är inte ohövligt att ställa en fråga heller! 

  Det finns olika sidor att kolla Instagram ifrån, kanske använder vi olika eller så har de ändrats något sen jag tog skärmdumpen? 

  Om jag delar bilden till Twitter och klickar på den där dyker den upp i Instagrams webbklient men jag gillar även InKstagram och Instagrid. Kan det vara en sådan sida? Kolla om det är någon av de sidorna du menar!

  inkstagram.com
  http://instagrid.me/

 • http://www.helalf.se/2011/09/28/ida-sjostedt-i-mitt-hjarta/

  Det var som på den här skärmdumpen jag menade 🙂

 • Ah, nu är jag med! Klicka på den skärmdumpen så kommer du till Instagrams webbklient. Man har tyvärr ingen egen sida på www utan kan bara se sina bilder om man klickar på dem. Testa att dela en bild till Facebook från Instagram och klicka på den sen i Facebook så kommer du få upp texten till höger som jag har!

 • Johanna

  Hej! Hittade hit via twitter och undrar – vad innebär varannan vegan egentligen? Det låter ju som att man ska göra varannat val veganskt, men jag tolkar det inte så när jag läser om det. Kan du förtydliga? Tack för ett bra inlägg också!

 • Absolut! Jag är vegetarian i vanliga fall, något som är bra för djuren och miljön till viss del, men jag känner efter att jag läst Matens pris att jag vill göra mer. Kolla upp den boken, otroligt bra! Den får mig att vilja köpa KRAV-märkt och minska på de ägg- och mjölkprodukter jag äter. 

  Varannan vegan innebär att jag byter ut ett mål mat eller en del av den så att jag minskar på animaliska produkter, även om jag inte helt avstår. 

 • Johanna

  Okej då förstår jag! Bra initiativ!

 • Pingback: Det är inte svårt alls #köttfrimåndag | Helen Alfvegren()

 • Pingback: Några av mina absolut bästa boktips! | Helen Alfvegren()

 • mAnge

   Kul att du säger att du är beroende av SOJA för att vara vegetarian, det ligger då INGEN sanning i det hela.
  Det är ju trots allt bara en myt att man skulle behöva få sig så mycket protein som det sägs, en myt som skapades av köttindustrin, och du kan säkert själv gissa varför 🙂

  Det bästa proteinet du kan få dig kommer ifrån gröna blad, jag menar hur lyckas en häst bli så stor om den inte får i sig tillräckligt med protein?.

  Sen en rolig sak med soja är ju att den med stor sannolikhet är GMO soja.
  In på youtube och kolla någon som heter karl ess – vegan bodybuilder, han är en sådan RAW vegan också 🙂
  Detta var ju då ett år sedan, men hoppas du får någon nytta av det.

 • rockspindeln

   Jag säger att jag är det, inte att alla vegetarianer/veganer är det. Eftersom mycket av den maten jag gillar består av det. (:

  Vet inte om det är så roligt att det troligtvis är GMO-soja men ja, högst sannolikt! :/

 • Pingback: Restauranger i Stockholm som lagar mat med kärlek | Helen Alfvegren()

 • Pingback: En kommentar som fick mig att börja gråta | Helen Alfvegren()

 • Pingback: Vanliga frågor som gör att folk hamnar på min blogg | Helen Alfvegren()