”Alla yogis: vad får ni ut av yogan? Är sugen på att komma igång men vill höra vad som gjorde att ni fastnade!” frågade Marisol på Twitter och pingade mig. Det tycker jag är en jättebra fråga så jag brer ut mitt svar över hela det här inlägget, samtidigt som jag klappar katten med vänsterhanden.

30 Days of Yoga

Innan jag började yoga hade jag gått en termin pilates och känt mig nyfiken på vad som skilde yoga och pilates åt. När Adriene drog igång sin första utmaning 30 Days of Yoga i januari 2015 hakade jag på och fastnade direkt för att hon var så rolig, yogan så inkluderande och övergången från pilates till yoga skedde i lugn och ro, hemma framför datorn.

Dag 6 är fortfarande en av de bästa magövningarna jag vet! Klicka på länken ovan för att komma till första avsnittet.

Jobbyoga

Sedan 2,5 år tillbaka yogar jag regelbundet på jobbet varje vecka. Avancerad hathayoga på onsdagsmorgnar och nybörjarnivå på fredagsmorgnar, också hatha. Jag tycker det är bra att varva de två passen då man alltid kan finslipa något.

Vanligtvis ser ett onsdagspass ut såhär: tre olika solhälsningar, stående positioner, huvudstående positioner, skulderstående positioner, sittande positioner och slutligen savasana. Namaste!

Plocka russinen ur yogakakan

Jag har testat flera olika sorters yoga och tycker väldigt mycket om friheten i det. Bikram, ashtanga, yin, hot, hatha, viraya… Gillar också att yoga på otippade platser, som i en kyrka, på Berns eller i ett museum.  Variera så hittar du det du gillar mest. Charmen med yogan är att du inte behöver bestämma dig.

YouTube

I början kollade jag en del på YouTube för att få inspiration hemma, men det händer allt mer sällan nu. Tre videos jag verkligen gillar är Bryan Kests Power Yoga. De är utmanande och fascinerande, på så många nivåer.

Instagram

På mitt yogakonto @helenyogar följer jag nästan bara andra yoginis. Det är från dem jag får inspiration till positioner jag känner att jag vill prova hemma, för så är det verkligen, det blir som ett sug. Jag bara längtar till att få komma hem eller att det ska bli helg så att jag får testa hur positionen ser ut och känns när jag gör den.

Som den här.

Eller den här. (Tryck play)

Och den här senast i helgen. (Tryck play!)

Vad gjorde att jag fastnade?

Det som får mig att fortsätta är att rutinen sitter nu. Jag yogar onsdag, fredag och ibland på helger. Gärna lördagsmorgnar! Då brukar jag försöka spela in några videoklipp som jag kan lägga upp på Instagram, men det är inte alltid jag får tid till det – och det är helt okej. Ingen stress.

Kvällar är ett utmärkt tillfälle att stretcha och jag står ofta på händer mot en vägg hemma när jag väntar på något. Mattan står alltid framme ifall jag blir sugen.

Ett lyckat knep är att varva yogan med annan träning, för att bli starkare och smidigare. Jag försöker lägga upp lite favoriter på Instagram.

Den här övningen är banne mig ultimat! Det är också bra att ha något typ av mål. Kanske gå ner i spagat? Eller komma upp i huvudstående? Sen kan man bygga på det målet när man klarat det.

Yoga är små, små steg framåt, och plötsligt gråter du för att något du kämpat med så länge sitter. Och så postar du det på Instagram för att dela med dig av den känslan.

Den är kanske den största anledningen till att jag yogar. Den positiva känslan det ger mig. Jag och min matta mot världen!