Vegansk gräddkola

Vegansk gräddkola

Vegansk gräddkola

Inför jul är det sådan lyx att bara välja och vraka bland Karolinas julrecept för jag vet hur hårt hon har slitit för att göra varenda ett perfekt. Har du inte redan Julboken utan ägg & mjölk kan jag varmt rekommendera ett köp! Särskilt med tanke på att så få ex finns kvar.

Vegansk gräddkola

3 dl iMat matlagningsgrädde (Oatly)
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
50 g mjölkfritt margarin (ex Carlshamn)
1 nypa salt
(1 citron om du vill)

Koka ingredienserna i en kastrull på medelvärme under omrörning tills smeten tjocknar och håller för ett kulprov. Om du vill att kolan ska få smak av citron, pressa i den mot slutet av koktiden. Räkna med minst en halvtimme och använd en termometer om du har, den ska visa cirka 120 grader. Täck en form, 15×15 cm, med bakplåtspapper och häll i den varma kolan. Jag hittade bara en form hemma som var 20×15 cm så jag, vars mellannamn är MacGuyver, tog en plastflaska och la under bakplåtspapperet för att gränsa av formen, det funkade fint! Låt kolan svalna innan du klipper eller skär den i önskad storlek. Använd bakplåtspapper för att paketera kolorna separat och förvara svalt fram till jul – eller så länge de räcker!