Ängavallen våren 2014

”Nu har jag sett Köttets lustar och vill börja äta mer vego. Hur gör jag?”

Idag åt mina kollegor skinka både till frukost och lunch. Eftersom vi hade julbord på jobbet fick de även med sig en liten godispåse med gelatin i. De kunde bokstavligen inte ha ätit mer gris dagen efter att SVT visat bilder från SLU på hur kraftigt svenska grisar reagerar på koldioxiden som söver dem innan slakt. Bilder som närmast påminner mig om slutscenen i en skräckfilm, en där alla dör.

Så nej, det är ingen kollega som har frågat hur de ska gå till väga för att äta mer vego. Men du kanske undrar? Då har du kommit rätt!

10 tips för att börja äta mer vego

  1. Köp en kokbok som håller dig i handen. Jag gillar verkligen Mera vego, och är löjligt nyfiken på Mega vego, med en brasklapp för att du kan behöva krydda lite mer än vad som står då den är anpassad till hela familjen. De flesta recept går enkelt att veganisera.
  2. Följ en bloggare som Tuvessonskan, Jävligt gott eller Växtbaserat i den kanal som passar dig bäst.
  3. Börja följa en tagg på Instagram, förslagsvis #vadveganeräter, för daglig inspiration.
  4. Prenumerera på en tidning som Vegomagasinet eller Vegourmet.  På så sätt har du alltid nya recept att prova och får finfina förslag anpassade efter säsong.
  5. Testa att äta varannan vego. Byt ut köttfärsen mot sojafärs (ICAs egna märke finns med bland 10 av mina veganska favoriter), köttburgaren mot vegoburgaren, köttbullarna mot vegobollarna osv. Ett lätt sätt att hitta nya favoriter!
  6. Låt någon annan laga mat genom att beställa vego när du ges tillfälle, ex när du äter lunch (varje lunch kanske?)  eller middag på en omtyckt vegorestaurang. Knepet är att följa andras rekommendationer – när random kök hälsar att de ”kan slänga ihop något” är det kod för att de inte har en aning om vad de pysslar med.
  7. Inspireras på YouTube! Min salivproduktion ökar nämnvärt när jag kollar på Avant Garde Vegan.
  8. Lär dig mer. Välj vego håller dig uppdaterad om alla nyheter i vegovärlden och Djurens rätt har samlat alla fakta om svenska djur i livsmedelsindustrin.
  9. Saknar du någon produkt? Be din lokala livsmedelsbutik ta in de matvaror du fattat tycke för!
  10. Testa minst tre nya recept i veckan. Då kommer du hitta nya favoriter på nolltid! Här har du 100 veganska recept som jag samlat ihop från svenska bloggar. Varsågod! Och bon apetit!

Är det bättre att visa hur du enkelt kan äta vego istället för att berätta varför du inte bör äta kött? Kommentera gärna!