Skip to main content

Mjölk är naturligt, i reklamens värld

Mjölk är naturligt

Tvångsinseminering. Tvångsseparation. Framavlade juver. Mjölk från en helt annan art. Instängda större delen av livet. Köttfärs vid fem års ålder. Inte naturligare än så Arla? Det går att vara väldigt saklig om svensk mjölkindustri, som här i Filter. Du som dricker mjölk kanske vill läsa? Jag kan kort sammanfatta artikeln annars!

De senaste två åren har nästan en svensk småskalig mjölkbonde per dag lagt ner sin verksamhet. Ändå lyfts de alltid i reklamen med förnamn och härligt somrig backdrop. Vad som däremot ökar är gårdar med fler än 100 djur och produktionen av mjölk. En mjölkko producerar idag dubbelt så mycket som för 50 år sen och branschen vill ha mer. Sveriges mjölkproducenter ska öka levererad mängd mjölk med 1000 kilo per ko och år till 2020. Och det här är viktigt att förstå, vilka krav kossan har på sig och hur det påverkar henne. För hur ska det gå till?

Kossa mu helalf.se

Det uppnås främst med hjälp av kraftfoder, vilket innebär att mjölkkorna inte kommer kunna leva upp till böndernas ekonomiska förväntningar om de får gå ute och beta för då får de i sig gräs istället för foder, vilket är en direkt förlust för bonden.

Ändå syns den betande kon alltid i annonser. I verkligheten betar bara 20-30% av svenska kor på de naturbetesmarker som syns i reklamens värld – och de är inte ens kor som producerar mjölk, utan kvigor och stutar. När mjölkkorna väl får beta sker det oftast på åkermark, som till skillnad från naturbetesmark är artfattig, och lämpad för annan odling.

Majoriteten av svenska mjölkkor drabbas av juverinflammation, hälta och spentramp – att korna trampar på sina egna spenar när de ska resa sig. Forskning visar att bete minskar förekomsten av, just det, juverinflammation, hälta och spentramp. Ändå lever mjölkkorna över 90% av sina liv inomhus. För att deras livsuppgift är att bli mjölkade tills deras unga kroppar inte orkar hålla igång den höga produktionen längre.

Sveriges mjölkbönder driver öppet frågan om att få bort beteskravet, sitt kanske starkaste försäljningsargument, och enligt LRF Mjölk är väldigt många bönder med på tåget. Och trägen vinner. 2016 fick LRF igenom en lagändring som innebär att det inte längre går att kontrollera hur många dagar korna får komma ut på sommaren. I Danmark växer gårdarna på samma sätt som här, men utan något lagstadgat beteskrav. År 2003 släpptes 3 av 4 danska kor ut på sommarbete. 2014 var den siffran nere på 1 av 4.

Mifú

På tal om det naturliga med mjölk. Först blev jag lite fundersam över Valios mjölkprotein Mifú då mjölkkorna ändå blir till köttfärs när de anses uttjänta vid fem års ålder. Färs som färs, om varken djur eller klimat skonas? Sen insåg jag att målgruppen dels är köttätare som vill dra ner på sin köttkonsumtion, främst nötkött, och dels vegetarianer som tycker att mjölk är vegetariskt.

Kanske därav min förvirring?

Vegansk frukost

Hashtag naturlig frukost.