Kolycka helalf.se

Argument för att inte äta djur:

Djuren
De djur vi äter dödas när de bara är barn. Under sin livstid får de inte ens tillgodose sitt naturliga beteende, så som att böka (98% av svenska grisar står inomhus på betong hela livet), sträcka ut sina vingar eller gå utomhus (kor står instängda inomhus under majoriteten av året) osv. De är kännande varelser med behov, relationer och intressen.

Individer
I Sverige slaktas ungefär 100 miljoner landlevande djur varje år. 90 miljoner av dessa är kycklingar, de djur som lider absolut mest inom industrin.

Hönan eller ägget?
Varannan kyckling som föds i äggindustrin, ungefär 15 000 pojkkycklingarna varje dag i Sverige, dödas direkt efter födseln enbart för att de är ekonomiskt olönsamma att föda upp. En dag gamla blir de till bränsle, inte mat.

Etik
För att få mjölk tar vi kalvarna från sin mamma, trots att de naturligt har ett oerhört starkt band och följer varandra genom livet. Vi dödar pojkarna efter 18 månader och låter flickorna gå samma öde som sin mamma till mötes. De blir tvångsinseminerade (våldtagna?) från två års ålder, fråntagna sina barn gång på gång var nionde månad och sen slaktade vid fem års ålder för att deras kroppar inte orkar hålla igång den mjölkproduktion som bonden kräver, trots att de är fullt friska. En ko lever vanligtvis tills hon är 20-25 år. Behöver vi verkligen tvinga fram en annan arts mjölk genom avel och lidande eller kan vi välja alternativ?

”Sverige har världens bästa djurskydd”
Djurskydd är enbart balansen mellan lidande och lönsamhet, med hänsyn till böndernas ekonomi, inte djurens liv. Det har alltså inget med djurrätt att göra.

Lagligt lidande
Allt det lidande som illustreras med chockrubriker i tidningarna med jämna mellanrum är oftast lagligt i Sverige. Slå ihjäl kultingar mot betonggolv? Ok! Låta döda kultingar samlas på hög i samma rum som de andra grisarna för att 20% garanterat dör den första tiden pga hård avel, undernäring, köld och trängsel? Ok! Döda alla pojkkycklingar och getkillingar för att de är olönsamma? Ok! Helt normalt.

Energi
Mängden vatten och mat som krävs för att föda upp djur för att bli till kött är ohållbart och ett rent slöseri med jordens resurser.

Regnskogen
Vi hugger ner ofattbart mycket skog för att odla mat till djuren. Visste du att 9 av 10 sojabönor blir till djurfoder? Istället för tzay, tofu, Oumph, osv.

Världshunger
I teorin skulle växtbaserad mat kunna mätta alla människor om vi inte först gav den till djuren.

Haven
Fiskeflottor har tagit över fisket i sjöar och hav från mindre och lokala fiskare och de fångar allt i sin väg med hjälp av avancerade instrument. Över 300 olika arter av döda eller halvdöda delfiner, sköldpaddor, hajar, fiskar, skaldjur osv slängs tillbaka i havet för att de inte är önskvärda, halvdöda eller döda. Där flottan farit fram förstörs ekologin av bara farten.

Empati
Ingen människa som varit i kontakt med ett djur kan förneka att hon har känslor, intressen och en vilja att leva. Givetvis gäller det även djuren vi äter. Givetvis älskar alla människor djur.

Intelligens
En gris är smartare än ett treårigt barn eller en hund. Även kycklingar är oerhört smarta och kan lösa pussel och problem.

Klimatet
Majoriteten av växthusgaser som just nu höjer jordens temperatur kommer från djurindustrin. Mer än från den samlade transportsektorn av bilar, båtar, lastbilar och flyg.

Hälsa
I princip alla hjärt-, lung- och cancersjuka rekommenderas att äta mindre kött. Det finns en anledning till det men är lite som att börja tvätta händerna efter att man blivit förkyld eller fått influensen. Ändtarmscancer är bevisat kopplat till chark och korv.

Fakta
När jag slutade äta djur var det djurrättsorganisationer och andra veganer som sa att en vegansk kost är den bästa för allt och alla. I dag upprepas det budskapet av exempelvis FN och forskare på Chalmers.

Valfrihet
Vi har möjlighet att minst tre gånger om dagen göra val som påverkar djur, natur, oss själva och andra människor i världen, bara genom att välja det vi äter med omsorg. Det är mäktigt!

Lyxigt
Det finns inget roligare än att upptäcka nya veganska rätter!

Vår planet
Rädda jorden. Det är den enda planeten med choklad.

Argument för att äta djur:

Smak
Det anses gott.

Det här är några argument som jag spontant kom på efter att ha tänkt på begreppet ”flexitarian”, fyll gärna på båda listorna! Många känner skuld eller skam för att de äter kött men då gäller det att komma ihåg att det som ifrågasätts är inte personen, dvs jaget, utan handlingen i sig. Något som går att åtgärda redan vid nästa mål mat! Bon apetit!