Kött och miljö seminarium

Västerländska kostvanor är inte hållbara. Så vad gör vi när Livsmedelsverkets rekommenderade nivåer inte räcker? Det har forskare på SLU funderat på i en studie som kallas Hållbar svensk proteinkonsumtion och som presenterades på Naturskyddsföreningens seminarie Kött och miljö för ett par veckor sedan!

Kött och miljö seminarium

Det pratas allt mer om energi och resurser vid köttproduktion vilket är en intressant aspekt att lägga till djurens lidande, klimatpåverkan och hälsoargumenten. Tänk om vi själva åt upp den mat som vi ger till djuren?

”Vi producerar i Sverige i dag mat så att alla vi skulle kunna överleva, många därtill om vi åt vegetabilierna istället.” Elin Röös, SLU.

Kött och miljö seminarium

Är då lösningen att alla blir vegetarianer och veganer? Nja, säger Elin Röös på SLU som presenterade studien. En vegetarisk kost innebär att mjölk produceras av kor som oundvikligen kommer bli till kött. En vegansk kost innebär att våra öppna landskap försvinner. Eller?

Studien bygger på all tillgänglig data vi har om kost, klimatpåverkan och kossor och bjuder på tre olika scenarier. Väl värt en titt från 15:03 min och framåt. Ett litet favoritcitat nedan!

”Det behöver inte vara en målkonflikt mellan att bevara de här betesmarkerna och minska på köttkonsumtionen utan att vi kan göra både och.”