Älskade Ängavallen

Från den 1 oktober och 3 respektive 6 månader framöver kommer Axfoods kedjor Willys och Hemköp och ICA i samarbete med LRF hjälpa svenska bönder genom att på olika sätt skänka en krona för mjölken som går direkt till bonden. I går när jag var förbi City gross för att leta efter de senaste veganska nyheterna, ständigt denna jakt på smultronställen, noterade jag priserna i den veganska mjölkkylen.

  • 1 l sojamjölk 13:95
  • 1 l havremjölk 15:95
  • 1 l mandelmjölk 24:95
  • 1 l rismjölk 23:95
  • 1 l komjölk 8:95

1 kr extra i det sammanhanget låter rätt futtigt?

Om vi dessutom jämför förutsättningarna för produktion och dess inverkan på djur och natur, utöver alla subventioner som mjölkbönder redan får, blir det genast tydligt hur snedvridet priset är satt. Svenska konsumenter vill att mjölk ska vara lika tillgängligt som vatten men Arla & CO tar inte ut det verkliga priset och där kommer inte bara bönderna i kläm.

För det står ju kon och kalven för genom tvångsinseminering, separationsångest, överproducerande juver, instängda nästan hela livet och sen slaktade vid ett och ett halvt år respektive fem års ålder för att bli köttfärs, trots att de kan leva tills de är 25 år.

I mina öron borde en sådan produkt vara värt mer än en växtbaserad dito som inte tagit omvägen genom kon.