Veganbaserad kost mest klimatvänlig

Det råder inga tvivel om vilken kost som är mest vänlig för klimatet! Ändå tipsar forskaren i Chalmers rapport om att protein från ägg och fågel ”är ett smart och billigt sätt att minska vår klimatpåverkan” på. Här skulle jag vilja påstå att de som bryr sig om miljön också bryr sig om djuren men det är inte så självklart. De flesta bryr sig först och främst om sig själva när det kommer till mat, även de gröna. Se bara på Miljöpartiet som helt saknar en vegoprofil. Jag kan inte komma på en enda miljöpartist som är vegan. Det är egentligen väldigt märkligt, med tanke på hur tydlig kopplingen mellan miljö och kost är och har varit länge.

Hur är det då med äggen och kycklingarna?

Kycklingindustrin är den värsta av alla djurindustrier. Varannan kyckling dödas direkt efter födseln enbart för att de är pojkar. 150 000 fåglar dör varje år på väg till slakten av skador de haft länge eller fått i samband med den oömma behandlingen vid uppsamlingen. Många kvävs även till döds i de trånga lådorna inne i slaktbilen eftersom de packas så hårt. Som människa kan du inte besöka en uppfödare utan att bära mask medan fåglarna, som får sår på fötterna av att gå runt i sin egen avföring, andas in den fräna lukten av ammoniak varje dag utan möjlighet till utevistelse.

Någon annan miljövän som reagerar på att kyckling skulle vara ett bra alternativ?Förhoppningsvis är det ett april-skämt.