Ängavallen våren 2014

Det pratas mycket om antibiotikaanvändning när grisuppfödningen i Sverige diskuteras. Vi nämner även att vi inte klipper av grisarna svansen. De här positiva resultaten får vi om vi vet vilka vi ska jämföra oss med. Som Danmark. Svenskt kött är så mycket bättre i jämförelse! Eller?

Personligen tycker jag att det är mycket mer intressant att prata om vad vi kan förbättra och vad vi vill göra framöver! Här är några punkter som jag tycker behöver vridas och vändas på när vi pratar om svenskt griskött så att ingen förvirring uppstår.

Och ja, jag är vegan. Det betyder att jag är en av få i den här debatten som har absolut noll (0) kronor att tjäna på att lyfta hur djuren har det till skillnad från bönder, butiker, återförsäljare och reklambyråer.

Vad innebär det att köpa svenskt kött?

  • Du tar någons liv. När det inte behövs. Det är det absolut viktigaste i den här ekvationen och det räknas aldrig med.
  • 99% av grisarna inom svensk köttproduktion får aldrig vara utomhus under det halvår de får leva.
  • Inom en månad har 20% av deras syskon dött. De dör för att de är underutvecklade, de fryser, de svälter, de kläms ihjäl. Deras mamma ser detta hända, om och om igen.
  • Sveriges Grisföretagare testar danska metoder som fixering där suggan buras in utan möjlighet att röra på sig före, under och efter förlossning.
  • Livet på ett betonggolv går emot alla deras naturliga instinkter och är en form av djurplågeri.
  • I Sverige klipper vi inte av svansarna men majoriteten av galtarna kastreras utan bedövning trots erbjuden utbildning och ersättning samt ett förbud som träder i kraft 2016.
  • De här sociala djuren, som är lika smarta som hundar, dör med beteendestörningar, magsår och luftvägsinfektioner.

Vid jullunchen i söndags berättade mamma om ett julfirande i mitten av 80-talet då de valt bort gris pga hemska rapporteringar hela hösten (något om förlängd ryggrad). Året därefter var skinkan tillbaka på bordet igen. Där den hör hemma?

Det finns alternativ!

Ängavallen våren 2014

Källa: Djurens rätts rapport Böka på betong – om grisarna i köttindustrin.