klart

Fatta tar upp några verkligt viktiga poänger i inlägget Hur skulle det se ut om alla fattat vem som bär ansvaret för sexualbrott? Det är inte upp till kvinnor att förebygga våldtäkt genom att dricka mindre, lära sig självförsvar eller klä sig annorlunda. Det är enbart mannens ansvar. Så varför fokuserar vi på offret istället för på förövaren?

Jag diskuterade just denna vinkling med polisen på Twitter för något år sedan och bloggade om det i inlägget Fokusera på de som våldtar så kan vi andra dansa nakna om vi vill. Men jag tror aldrig att jag nämnde samtalet som jag hade med min bästa killkompis efter? Det som slutade med att jag skrek åt honom i telefon.

klart

Jag försökte förklara för honom hur det känns att växa upp i ett samhälle som ser kvinnor som blivande våldtäktsoffer. Att den här typen av kommunikation riktar sig mot mig för att jag, och inte min blivande förövare, förväntas förebygga våldtäkten. Hur mycket kvinnors liv begränsas av det. Han lyssnade på allt jag sa men landade ändå i att det är bättre som det är nu. Enligt honom skulle en omvänd kommunikation innebära att alla män pekades ut som potentiella våldtäktsmän och det ville inte han bli. Det skulle vara värre, tyckte han.

Det var då jag började skrika.

För mig är det väldigt logiskt men det samtalet visar i alla fall mig hur viktigt det är att Fatta uppmärksammar den här frågan. För vi lär oss det inte i skolan, vi lär oss det inte i tidningar, serier eller i sociala medier. Inte ens från polisen och absolut inte i rättssalen. Har du riktig otur så fattar inte ens din bästa kompis.