I en undersökning som Djurens rätt bett Demoskop ta fram visar det sig att antalet veganer och vegetarianer har ökat med 4% sedan den senaste undersökningen för fem år sedan vilket innebär att var tionde svensk är vego!

Vanligast är det att vara vegetarian eller vegan i Skåne (15%) och i Storstockholmsområdet (11 %). Det är också i dessa regioner den största ökningen har skett de senaste fem åren. Det märks!

Av de som inte redan åt vego uttryckte 37 % att deras intresse för att välja vegetariskt mat hade ökat under det senaste året. (Motsvarande siffra från undersökningen från 2009 var 26 %.) Det märks också!

Argumentet att välja vegetarisk mat med hänsyn till djuren har ökat sedan 2009 men fortfarande är miljöskäl det starkaste argumentet. Fler människor idag än för fem år sedan skulle överväga att välja vegetarisk mat om det vore lättare att hitta i butiker och på restauranger.

Köttkonsumtionen har å andra sidan ökat med drygt 40% sedan 1990. Adam Svanell sätter ord på det med en enkel fråga: Vad i dagens samhälle kommer vi att fördöma om 50 år? Hans bordsgranne svarar snabbt. ”Köttet. Vår köttkonsumtion.” Jag är beredd att hålla med.