99% av grisarna i Sverige är instängda hela livet och står på betong, inte halm. 2,5 miljoner grisar har det alltså inte såhär om nu gårdagens bilder fick någon att tro det. Det finns goda alternativ!

Sista kvällen i Malmö spenderades på en filt i en park tillsammans med Björn som har bloggen Vegankrubb. Vi har inte setts innan men sånt spelar ju ingen roll när en följer varandra i sociala medier. Eftersom han också är vegan har vi ju det gemensamt och det var något som återkom som diskussionsämne.

Eftersom jag spenderat veckan som @sweden med att oförstående försöka förstå hur jag ska bemöta argument som ”växter har också känslor”, ”Mmm, tasty!” när jag lägger upp bilder på de djur jag träffat och ”det skulle inte finnas några djur om det inte vore för köttätare” utan att vara oartig (jag tyckte att jag lyckades genom att hänvisa till det defensiva köttätarbingot men då fick jag höra att jag var passivt aggressiv och att jag skämde ut andra veganer) var det skönt att få säga exakt vad jag tycker om saken, även om det var till någon som i stora drag tycker som jag.

Vi hade ett bra snack men är långt ifrån färdigpratade. Som jag ser det måste restauranger och andra ta köttätarnas enda argument ”kött är gott” väldigt bokstavligt för där har vi nyckeln. Om det bara erbjuds ett vegetariskt alternativ måste det vara precis lika gott som det mest populära från den övriga menyn, både smakmässigt och utseendemässigt. När tallriken kommer in ska folk vända sig om vid bordet och ge komplimanger för hur gott det ser ut och helst ska de ha läst eller hört om den vegetariska rätten redan innan de kom dit. Egentligen ska den inte heller benämnas som vegetarisk utan bara som jäklig god mat.

Jag blev lite förtvivlad senare på kvällen efter att ha postat bilderna från Ängavallen att någon nu tror att djuren som de äter har det lika bra som de som jag träffat på Instagram. Låt mig då påminna om att Ängavallen har gått ur KRAV för att de tycker att KRAV har för låga krav. Istället för att rabbla fakta vill jag visa hur fina djuren är men det får inte uppstå någon förvirring om vilka det är som ligger i trågen på ICA. Jag är medveten om att det är känsligt att påpeka att någon mördar en levande varelse, särskilt en som inte har fått sina naturliga behov tillgodosedda under hela den korta livstiden, men se på den lilla parveln ovan och försök förstå hur tydligt jag ser kopplingen mellan djur och kött. Och det finns alternativ för att det ska få det bättre.

Jag är väldigt nyfiken av mig, kanske lite extra när det kommer till djur. När jag läser om att grisar är mer intelligenta än hundar, då vill jag gärna se det med egna ögon. När jag läser om att vi har en bra djurskyddslag i Sverige (precis som vi anses ligga i framkant när det kommer till jämställdhet) vill jag gärna höra någon som ifrågasätter det. När jag läser på vegetariska alternativ att de innehåller ägg kontaktar jag det företaget för att höra om de kan byta ut det mot något annat. Och när jag läser om djurförsök i Djurens frigörelse kontaktar jag KI för att höra hur deras djur har det. Nästa vecka ska jag på besök till Astrid Fagraeus. Så stillar jag min nyfikenhet.

Lyssningstips! Veganprat #4 om husdjur och Maria Svelands sommarprat.