Skip to main content

Vad händer när man växer upp med 600 000 följare på Instagram?

Hans twittrade en länk till VG i dag där de intervjuar 16-åriga Andrea Brataas från Norge som har 600 000 följare på Instagram. Om Andrea nämner en annan instagrammare kan hen få 5000 nya följare i ett svep, ganska fantastiska siffror, och hon berättar att hon har stängt av pushnotiserna eftersom de tar död på batterierna i mobilen på bara några minuter.

Andrea skapade kontot i början av året. Hon och www är ungefär lika gamla.

Hennes feed består enbart av modebilder, hon kuraterar det hon gillar på nätet, och kanske är det innehåll man vanligtvis förknippar med Tumblr eller Pinterest men det är det som är charmen med sociala medier, användarna anpassar dem till sina egna behov och intressen.

Artikeln ledde till några meningsutbyten mellan mig, HansPer och Mikael som alla berättade om hur deras barn i åldrarna 10-12 år upplyst sina föräldrar om att tagga bilderna på Instagram för att få fler följare, något som Andrea också tipsar om för att komma igång. Uppenbarligen fungerar det!

Jag hade gärna pratat mer om ett spår vi var inne på, det om bekräftelse på nätet och vad det gör med ungdomar som vänjer sig vid det så tidigt i livet. Fungerar då mobilen som en termometer på hur de mår beroende på antal nya notiser från Facebook, Twitter och Instagram? Jag jämför mig fortfarande med andra men i den åldern var det som värst. Det är skillnad på att ha på sig en ny tröja eller komma till skolan i kortare frisyr och få 2-3 komplimanger från sina vänner mot att ha hundra(tusen)tals nya händelser i mobilen efter lunchrasten.

Eller att inte ha det.

Under ett lunchmöte tillsammans med P3 Browser-gänget pratade vi om liknande fenomen på nätet, om YouTube-videos som får galet många views eller framgångssagor av liknande slag, och jag poängterade att det kan vara nog så intressant med bara grunderna, snarare än ytterligheterna, så att folk kan komma igång och försöka själva.

Det är nog det jag gillar allra mest med nätet, att vem som helst kan starta ett konto, skapa sig en egen plattform och få kontakt med människor från alla världens hörn. Även om bekräftelse är rätt fint att få det med. Min bild ovan förtjänar åtminstone en like kan jag ju tycka när Andreas liknande variant har ökat med tre hundra bara sen jag började skriva det här inlägget. Hellre tigga än tagga!

Uppdatering: Nu har DN också skrivit om Andrea.

Uppdatering 2: Hans har sammanställt de svenska Instagram-konton som har flest följare och Ajour har under veckan som gått fått ihop en redig lista!

 • Pingback: De populäraste svenskarna på Instagram « Sociala medier()

 • Ullamjohansson

  Gillar din blogg. Är ny på twitter och har inte riktigt koll på alla funktionerna ännu. Förhoppningsvis blir det bättre
  Hälsningar från GerdaMia

 • rockspindeln

  Stort lycka till! Hojta om du undrar över något, jag heter @rockspindeln på Twitter.

 • Nu är jag ju lastgammal men jag har lite svårt med hashtaggar på Instagram för det känns just som tiggeri; Se mig, se mig! Jag finns!
  De flesta taggar blir ju dessutom så lätt för breda (#outd) för att vara intressanta i längden och specialiserade taggar (#glutenfriveganmiddag ) är inte så lättsökta om man inte vet exakt vad man söker efter.

 • Bra artikel, och jag var inte lika ihärdig som @waern:twitter men nu följer jag dig iallafall på Insta för att du har fina bilder. Som gammal Flickrare är jag van att tagga, men där anses det inte ok att ha en miljon irrelevanta taggar. Överhuvudtaget är det mycket jag inte fattar charmen med på Instagram, jag menar alla som postar jättetråkiga bilder på sig själva eller suddiga bilder på mat och får tusen likes och spam och tjat om shoutouts. Fast som sagt, jag är både gammal och Flickrare så jag är väl egentligen inte målgruppen …

 • rockspindeln

  Och jag följer dig tillbaka! Är också gammal Flickr-användare men älskar Instagram ändå, kanske för att det är som Twitter för bilder. Om de du följer inte postar fina bilder följer du fel personer! Jag vill bli imponerad när jag scrollar igenom min feed och allt som oftast lyckas de jag följer!

 • Pingback: Antal svenska Instagram-konton är rätt imponerande! | Helen Alfvegren()

 • Myrer Amanda

  följ gärna mig!

  amandamyyrer

 • Gjyla_h

  följ mig.. gjyle_hoxhajks 

 • Dani63

  Hur fick du så många twiter followers

 • rockspindeln

  Jag har twittrat i fyra år och alltid varit väldigt aktiv, hittat på egna teman som blivit populära, stöttat upp mina tweets med den här bloggen och med bilder, har väldigt starka åsikter och principer som andra verkar ta till sig, är oftast glad och vänlig mot andra, aldrig någonsin bitter eller gnällig, bjuder på vardagsglimtar ur mitt liv som en miniblogg, får väldigt många som jag träffar att börja twittra och har även skrivit en guide i ämnet, inspirerar andra till att tycka att det är lika roligt som jag gör.