Hans twittrade en länk till VG i dag där de intervjuar 16-åriga Andrea Brataas från Norge som har 600 000 följare på Instagram. Om Andrea nämner en annan instagrammare kan hen få 5000 nya följare i ett svep, ganska fantastiska siffror, och hon berättar att hon har stängt av pushnotiserna eftersom de tar död på batterierna i mobilen på bara några minuter.

Andrea skapade kontot i början av året. Hon och www är ungefär lika gamla.

Hennes feed består enbart av modebilder, hon kuraterar det hon gillar på nätet, och kanske är det innehåll man vanligtvis förknippar med Tumblr eller Pinterest men det är det som är charmen med sociala medier, användarna anpassar dem till sina egna behov och intressen.

Artikeln ledde till några meningsutbyten mellan mig, HansPer och Mikael som alla berättade om hur deras barn i åldrarna 10-12 år upplyst sina föräldrar om att tagga bilderna på Instagram för att få fler följare, något som Andrea också tipsar om för att komma igång. Uppenbarligen fungerar det!

Jag hade gärna pratat mer om ett spår vi var inne på, det om bekräftelse på nätet och vad det gör med ungdomar som vänjer sig vid det så tidigt i livet. Fungerar då mobilen som en termometer på hur de mår beroende på antal nya notiser från Facebook, Twitter och Instagram? Jag jämför mig fortfarande med andra men i den åldern var det som värst. Det är skillnad på att ha på sig en ny tröja eller komma till skolan i kortare frisyr och få 2-3 komplimanger från sina vänner mot att ha hundra(tusen)tals nya händelser i mobilen efter lunchrasten.

Eller att inte ha det.

Under ett lunchmöte tillsammans med P3 Browser-gänget pratade vi om liknande fenomen på nätet, om YouTube-videos som får galet många views eller framgångssagor av liknande slag, och jag poängterade att det kan vara nog så intressant med bara grunderna, snarare än ytterligheterna, så att folk kan komma igång och försöka själva.

Det är nog det jag gillar allra mest med nätet, att vem som helst kan starta ett konto, skapa sig en egen plattform och få kontakt med människor från alla världens hörn. Även om bekräftelse är rätt fint att få det med. Min bild ovan förtjänar åtminstone en like kan jag ju tycka när Andreas liknande variant har ökat med tre hundra bara sen jag började skriva det här inlägget. Hellre tigga än tagga!

Uppdatering: Nu har DN också skrivit om Andrea.

Uppdatering 2: Hans har sammanställt de svenska Instagram-konton som har flest följare och Ajour har under veckan som gått fått ihop en redig lista!