Jag hade ett möte med en säljare från en stor fotbollssajt i går och han erkände att statistiken för målgruppen på sidan förvånade honom. Uppenbart fotbollsintresserade män i sina bästa år som nästan alla saknade högre utbildning men ändå satt i styrelser och ledningsgrupper för (framgångsrika) företag.

För mig var det inte förvånande alls utan en bra sammanfattning av hur samhället ser ut. Killar börjar i tidig ålder spela i lag med varandra, hittar snabbt sina roller, behåller dessa polare långt upp i åldern och fortsätter nätverka i lag även senare, utan att tänka på att bjuda in tjejerna. Så snart en plats behöver tillsättas känner nån någon som passar, en polares polare, någon de spelar bandy med, någon från laget, någon de kan gå i god för.

Det spelar ingen roll att tjejer är bättre i skolan, både grundskolan, gymnasiet och vidareutbildning, när vi slåss om de få platser som männen öppnar upp för. Säljaren påpekade att tjejer har blivit bättre på att nätverka och det håller jag absolut med om och sociala medier är ett grymt exempel på det. Frågan är om detsamma gäller för killar. De verkar stå handfallna när de plötsligt måste bjuda in en tjej. Vem känner vi?

Givetvis gäller inte det här alla killar. Men jag tror att alla är påverkade av det på något sätt.

För några veckor sedan hade jag ett möte med en annan säljare som berättade att de har videospel på sitt kontor så att de kan slappna av i 20 minuter om det behövs. Vi kom in på att de hade bjudit in till en killkväll för att spela fotbollsspel, dricka öl och äta pizza och jag undrade varför tjejerna inte var bjudna. Det hade han inte en tanke på. Det är ju sånt som killar gör ihop. Han bad om ursäkt och sa att de skulle bjuda in till en tjejkväll inom kort men ångrade sig snabbt och sa att det lät ju inte heller så bra.

Nej, det låter inte så bra. Enklast måste väl vara om alla killar är medvetna om att det ser ut  såhär? Om de läser på om genus och jämställdhet och kliver ur sina skor ett tag för att pröva någon annans? För mig är det omöjligt att inte tänka på det här. Jämt. Jag har jättetjocka genusglasögon på mig och det  var de som fick mig att ställa mig upp och ifrågasätta Facebook. En sån situation blir så självklar när jag vet att de av mina vänner, både killar och tjejer, som öppet kallar sig feminister skulle ha gjort precis samma sak.