Jag har länge gått och längtat efter att få baka ett bröd med vallmofrön och när jag var inne på Teas blogg Söta saker och hittade hennes recept på Rostbröd var saken klar!

Du har säkert 5,5 dl mjöl, 1 tsk salt, 1 msk socker, 1 msk rapsolja och 3 del ljummet vatten hemma så dubbelkolla att du har ett ägg till penslingen och köp på dig ett paket jäst och dela det på mitten. Glöm för all del inte det allra viktigaste – blå vallmofrön (eller de frön du gillar)!

Börja med att smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Häll i saltet, sockret och oljan innan du fyller på med mjölet. Det kan behövas lite mer än 5,5 dl!

Låt degen stå och jäsa i en halvtimme under en duk innan du knådar livet ur den och låter den jäsa lika länge till, nu brödformad i en brödform i skydd av bakplåtspapper.

make avatar

Om du som jag inte äger en brödform går det bra att höfta lite och puffa till den så att den ser brödformad ut, viktigast är att den får jäsa. Ugnen ska stå på 225 grader och innan du skjutsar in den kan du pensla deghögen med vispat ägg och hälla på en massa vallmofrön, det är ju så gott! Låt den stå i 25 minuter för att få fin färg.

Tänk på att baka betyder vänta på latin så om du vill äta det till frukost i morgon kan du passa på att slänga ihop den i kväll!

Smaskens!