Här kommer fortsättningen på min Twitter-guide – Del 4. Sök jobb via sociala medier. Jag vill gärna dela med mig av de erfarenheter jag har från att söka jobb via sociala medier eftersom det har funkat fint för mig. Svara på frågorna vad, var, vilka, hur och när så tror jag att du kommer en bit på vägen!

Vad vill du och vad kan du?

Skriv ner vilket yrke du brinner för, och framförallt vad du kan och vad du vill göra inom det yrket, i ett personligt brev som du sen kan posta som ett inlägg. Kika gärna på hur jag har gjort och kopiera det som känns relevant! Skapa även en PDF av inlägget inklusive länkar som du sen kan använda när du söker via mail eller rekryteringssidor.

Har du ingen blogg så rekommenderar jag WordPress eller Tumblr som båda är enkla att förstå sig på och uppdatera. I inlägget kan du sen enkelt länka till de sidor som du vill uppmärksamma, som Twitter, Flickr, YouTube eller liknande. En videopresentation är ett tips!

Är du aktiv på www så är en hemsida med blogg ett utmärkt verktyg för att samla allt det du tycker om och står för. Där kan du presentera dig själv, dels med en Om mig-sida och dels genom de inlägg du skriver.

Har du konto på LinkedIn? Bra! Annars kan du lätt skapa ett. Fyll i de uppgifter som efterfrågas så fungerar LinkedIn som ett virtuellt cv och personligt brev i ett. Testa även att få ett konto på Zerply så har du ett riktigt snyggt cv att länka till.

Glöm för all del inte att berätta om var du vill jobba och kanske ännu bättre – i vilka städer du kan tänka dig att jobba.

Var kan man läsa mer om dig?

Vad dyker upp när någon googlar ditt namn? Testa! Det är inga konstigheter att egogoogla. Tvärtom! Lyft upp resultaten i ditt inlägg!

Håll ihop dina olika intressen på www genom att använda dig av samma namn (om det är något annat än ditt för- och efternamn) på de sidor där du är aktiv och använd framförallt samma profilbild på alla sidor så att du ger ett enhetligt intryck och underlättar för de som söker efter dig. Dubbelkolla på Namechk om ditt namn är ledigt i de nätverk där du är eller planerar att vara!

Se även till att synas på andra sidor än dina egna! Har du blivit intervjuad någon gång? Varit med i teve eller radio? Spelat in en film eller filmklipp? Laddat upp bilder som du tagit? Gästbloggat hos någon? Recenserat något bra eller dåligt? Tyckt till någonstans? Spara alla länkar och ta med de mest relevanta i ditt inlägg.

Vilka finns i ditt nätverk?

Inventera! Har du nuvarande eller gamla arbetskollegor på LinkedIn så se till att ge dem en rekommendation och be sen om en tillbaka.

Taggen #nyttjobb bör du ha koll på via Twitter men den fungerar även fint på LinkedIn och där slipper man dessutom alla spamrobotar.  När du söker på #nyttjobb (bilden) så får du upp en lista baserad på de personer som du har i ditt nätverk på ett eller annat sätt.

På LinkedIn finns det även grupper för olika branscher. Gå med i de som intresserar dig och kommentera gärna så lär du känna fler personer som eventuellt kan hjälpa dig.

Följer du folk i den bransch du vill jobba i på Twitter? Gör det så kommer du säkerligen snappa upp jobberbjudanden även den vägen.

Hur får man enklast kontakt med dig?

Se till att ha med tydliga kontaktuppgifter. Jag fick jobberbjudanden och tips via mail, Twitter, telefon och LinkedIn vilket alla ledde till intervjuer så det spelar ingen roll var kontakten skapas, bara att den gör det! Du kan exempelvis använda dig av Google Profiles eller Qwerly för att samla din info.

Uppdatera dina vänner på www om att du söker jobb och be att de håller ett öga öppet. Det är alltid lättare att söka jobb åt någon annan och jag har fått flera fina tips via inboxen på Facebook från vänner som börjat med Jag såg det här och tänkte på dig…

När kan du börja jobba?

Söker du jobb till sommaren? Eller till hösten? Var tydlig med det!

Troligtvis har du en uppsägningstid på en månad eller mer. Söker du jobb via www är det viktigt att du är ärlig mot din nuvarande chef om det. Räcker en månad eller behöver du förbereda dig lite innan? Se till att inlägget är klart att sprida samma dag som du säger upp dig.

Var beredd på att en månad går otroligt snabbt! Sök även den vanliga vägen på sidor som Academic work, Workey, Arbetsförmedlingen och framförallt genom att direkt kontakta de företag du är intresserad av.

En tweet om att du söker jobb bör innehålla

  • #nyttjobb-taggen
  • Staden där du vill jobba
  • Vilken månad du vill börja jobba
  • Vilket yrke du söker
  • En förkortad länk med mer info

Tänk på att använda 120 tecken eller mindre så att andra kan RTa och kommentera den!

***

Hoppas att de här tipsen kan vara till någon hjälp! Fråga gärna, i kommentarsfältet eller på Twitter, om det är något du undrar över! Förmodligen har jag ett yrke som gör att det här sättet passar väldigt bra för mig men om du också lyckas får du gärna höra av dig! Stort lycka till!

Del 1. Folk att följa
Del 2. Vad betyder alla konstiga tecken?
Del 3. Vilka hjälpmedel behöver man?
Del 4. Sök jobb via sociala medier