Jag hann knappt landa innan hela min kropp reagerade på ljuset, träden, snön och naturen. Ganska så fantastiskt faktiskt! Det är så vackert uppe i Gällivare att jag grämer mig så fort jag tar kort för jag vet, utan att titta på resultatet, att det inte kommer göra färgerna rättvisa.

Rolf Wennebjörk mötte mig vid flygplatsen och vi åkte genast iväg för att äta en bit mat och lära oss lite mer om gruvan innan det var dags för föreläsningen. Vi pratade om Malmbergets historia och jämförde hur det såg ut förr och nu och kollade på olika modeller som beskriver hur malmen breder ut sig under staden. Helt otroligt.

Nästa gång, för det hoppas jag att det blir, kommer Rolf att ta med mig på en tur ner till gruvan som ligger över en kilometer ner i marken och består av nästan femtio mil väg. Samt en hel del malm såklart! Det verkar ju både skrämmande och oemotståndligt på samma gång så det ser jag fram emot!

Klockan ett var vi på plats i huset där Rolf jobbar och där utbildningen skulle hållas (och som har en av världens vackraste utsikter mot Dundret). Det var ett femtiotal företagare från området som hade samlats för att få höra mer om vad Rolf och hans kollegor erbjuder för tjänster samt få lite inspiration från mig om hur man kan jobba med sociala medier. Det hela slutade med ett mingel och jag tyckte att det var riktigt trevligt!

Jag tipsade bland annat om min Facebook-guide, hur företag kan jobba med Flickr, vilka fördelar jag ser med Twitter och hur jag enkelt sparar ner alla smarta artiklar jag hittar på Delicious.

Jag ställde en fråga till mina vänner på Twitter som löd:

På en halvtimme hade jag fått följande svar:

Binero: VI får prata m dig 😉 ! RT @rockspindeln: Vad ser ni för fördelar för företag som använder sociala medier? RTa gärna.

hallinskan: Delningsmöjligheter, kostnadseffektiv kanal som bidrar till öppenhet och transparens – relationsskapande!

JohanHedberg: Man skapar personliga relationer som knyter varumärken närmare konsumenter och triggar till mer köp. Driver affären framåt.

popdevelop: Vi får snabb och ärligt feedback och kan sedan smidigt komma i kontakt med de som vill påverka det vi gör. Våra användare är våra kompisar!

enbattrevarldnu: bra och snabb support och tips. Ibland lite schyssta rabatter med 😉

HannaFriden: Personligen tycker jag mycket om när företag håller koll på vad som sägs om dem on the internet och hör av sig när man är sur. Men det är trist att man är medveten om att de inte skulle göra det om man var ”vem som helst”. Så delad, ibland.

Jag tror och hoppas att jag inte bara gav dem en chock utan även något att fundera över. Det är mycket att ta in på en gång, och det vet jag, men något kanske de blir sugna på att testa direkt. (Om du var där får du gärna kommentera här nedan!)

Jag vet att jag i alla fall blir inspirerad och nyfiken på hur de skulle kunna lösa det för sina företag och undrar om det inte skulle vara trevligt att hålla i en workshop nästa gång så att man har tid att hjälpa till att bygga upp något. Vi får se!

Givetvis tog jag några bilder under dagen men som sagt, de kan inte fånga hur vackert det är där uppe. Kika in på Flickr för att se mina bilder!

Tack för den här gången, Gällivare!