Kycklingarnas verklighet

  • Svenska kycklingar växer från 40 gram till 2 kilo på bara fem veckor
  • Efter 35 dagar har många av dem ont av sin tunga kropp och svårt att gå
  • De lever instängda hela livet i ett stall med tusentals andra kycklingar
  • Ljudnivån är öronbedövande och lukten av ammoniak frätande
  • I Sverige slaktas tre kycklingar per sekund
  • 2017 dödades 100 024 600 kycklingar i Sverige
  • 2016 dog 220 785 kycklingar i samband med transport till slakterier

Bara tanken på hur kycklingarna skulle må om de levde längre än 35 dagar, och fortsatte växa i samma takt… Det är anledningen till varför kycklingarnas föräldrar, avelsdjuren, får gå hungriga. De skulle dö om de åt så mycket som de ville, vilket skulle störa äggkläckningen.

Å ena sidan fasansfulla fakta om en fruktansvärd industri, å andra sidan något av det godaste svensken vet.

99miljoner.se

Djurens rätt visar i en ny kampanj upp hur svenska kycklingar har det. På sin kampanjsida 99 miljoner ligger bland annat den här filmen som visar upp verkligheten för miljontals individer årligen. Alla bilder i kampanjen är tagna i Sverige under 2018. I mitt inlägg har jag medvetet valt bort sjuka och skadade djur för att jag vill att du ska fortsätta läsa. Det här är jätteviktigt för mig.

Kycklingarnas verklighet

För trots att vi människor ofta pratar om kyckling så handlar det aldrig om hur mycket de oundvikligen lider utan om mängden protein i det vita köttet eller den låga påverkan på klimatet. Vi kan omöjligen nöja oss med att kalla den här behandlingen för miljövänlig eller bra för vår hälsa?

Kycklingarnas verklighet

Du som slentrianmässigt äter kyckling på lunchen. Du som medvetet väljer kyckling framför rött kött för klimatets skull. Du som fått höra att Sverige har världens bästa djurskydd. Den här kampanjen är till dig. För att du ska förstå vad du betalar för, vad du stoppar i dig och vad du kan ta avstånd ifrån.

Kycklingarnas verklighet

Jag vill vara väldigt tydlig med att det här inte är ”Djurens rätts bild”. Det här är Sveriges bild, det här är hur vi svenskar behandlar kycklingar. Men den skiljer sig åt från den bild som Kronfågel, Burger King och andra reklamkampanjer målar upp, för den visar upp levande (nåja) djur. Om du vågar, och vill, kan du enkelt skapa dig en egen bild av hur svenska kycklingar har det.

Kycklingarnas verklighet

På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest. Men fredag är ändå den dagen som känns bäst. Ge mig då kyckling, det gillar jag mest. Kyckling på fredag, det enda jag vill ha. Kyckling på fredag, då mår man riktigt bra. Kyckling på fredag, vad var det jag sa? Jag vill ha fredag idag!