Lyssnar på avsnittet av Social by Default som heter ”Facebook ändrar algoritmen. Förstå, förändra eller försvinn” och gissar att fler än jag som jobbar med sociala medier har nytta av den informationen. Om du inte har tid att lyssna summerar jag det viktigaste nedan!

Syftet med Facebooks nya algoritm

Facebook förändrar nu hur de mäter engagemang vilket kommer påverka vilket innehåll som lyfts organiskt. Poängen med detta är att premiera bra innehåll, särskilt från våra nära och kära, för att användarna ska trivas. Facebook vill att vi ska vara sociala och skapa dialog, därför kommer de att ge poster med många kommentarer större räckvidd. Ju längre och mer trådade kommentarer, desto högre rankas inlägget. Den nya algoritmen påverkar alla nyhetsflöden, även privata.

Straff

Rena länkposter för att driva trafik kommer att straffas. Copy som uppmanar fansen att använda reactions och delningar samt tagga sina vänner kommer att straffas. Allt för många inlägg per dag, som oundvikligen leder till ett lägre engagemang, kommer att straffas. Click bait-copy som resulterar i korta svar kommer att, just det, straffas. Även video anses vara på gränsen till för passivt.

Straffet är lägre räckvidd för de organiska inläggen.

Vad ska vi göra?

Innehållet vi lägger upp måste vara så bra att det skapar engagemang och kommentarer. Om vi exempelvis använder LIVE måste någon finnas där för att fånga upp frågorna för att på så sätt få till fler kommentarer. Öppna upp för dialog genom att finnas där dygnet runt och driv på dialog istället för att ge ett färdigt svar.

För att kunna genomföra detta behövs en strateg, några som skapar innehåll, någon som köper och aktivt optimerar samt en community manager som lyssnar av och pratar med kunderna. Givetvis ska vi även sponsra upp organiska inlägg för att få ökad räckvidd.

Köpt är relevant

Den virala räckvidden får vi alltså genom engagemang, men om vi tar fram ett bra innehåll behöver vi köpa till extra. Bevaka alla köpta poster för att få så mycket räckvidd som möjligt och jobba än mer med targeting och look alike-målgrupper.

Riktigt bra genomgång till alla oss Facebook-annonsörer, tack för det!

Social by Default