Yoga

Det går knappt att gå omkring på bottenplanet inne på Åhléns city längre. Utbudet måste om möjligt ha tiodubblats de senaste åren? Hyllorna med produkter främst vi kvinnor sägs behöva trängs med kunderna som funderar på vad de verkligen behöver. Det är näst intill omöjligt att bläddra igenom en modetidning, lyssna på en podcast om skönhet eller följa en influencer på Instagram utan att lämnas med känslan av att behöva något. Men vad?

När jag växte upp visste vi inte om att PhotoShop användes i reklam riktad mot kvinnor för att retuschera hur modellen såg ut. Vi skulle tro att produkten som marknadsfördes gjorde jobbet, så som reklam fungerar. Idag när i princip alla unga kvinnor känner till hur PhotoShop och reklam fungerar retuscherar vi istället oss själva. Bokstavligen.

Det är nästan skrämmande hur snabbt det har blivit norm att ”ta hand om sig själv” genom att tråda ögonbrynen, göra naglarna, förlänga ögonfransarna, injicera huden, förstora läpparna, applicera serum, syra och sheet masks in absurdum – och gärna visa upp detta i sociala medier. Lägg till alla app-filter på det så har vi kommit till ett märkligt läge då vi knappt vill publicera oredigerade bilder av oss själva längre. Och då har vi inte ens börjat prata om smink och hår.

Yoga gör mig lycklig!

Jag köper inte att vi ska känna att vi behöver allt det där jag nyss räknade upp. Och jag tror ärligt talat inte att vi mår bra av det. Tanken på att min systerdotter nu växer upp med ett retuscherat ideal får mig att må illa – särskilt med tanke på att det ouppnåeliga idealet i princip inte möts av något motstånd. Snarare anpassar vi oss och marknadsför själva det idealet till barn och ungdomar. Som om det var en naturlig del av att vara kvinna att behöva lägga så mycket tid, pengar och energi på sitt uteseende.

Mitt tips är att lämna Åhléns sminkavdelning fortare än kvickt, dra ur hörlurarna till podden du lyssnar på och känn efter vad du egentligen själv vill och behöver. Om du är nöjd med det du ser i spegeln så håll fast vid det! Själv känner jag mig som finast när jag har yogat, då hela jag är nöjd och glad. Jag vägrar bedöma den känslan i antal likes.