Helen helalf.se

När jag blev vegan första gången i slutet av 90-talet gjorde vi egen hummus och linssoppor, åt Tartex på mackan, sorbet till efterrätt och Wienernougat och After Eight som godis (tills de bytte recept på mintchokladen). Då fanns inte Oatly, Oumph!, tzay, veganska foodtrucks, majonäs, Goodstore, iFraiche, Stikki Nikki, ostar, Facebook-grupper, hashtags på Instagram eller veganska YouTube-profiler. Visst, det fanns communities på nätet och webbshoppar men de kände inte jag och min kille till, vi fick vår information från fanzine, hophäftade receptfoldrar, vegomässor och festivaler. Vi kände inga andra veganer.

På den tiden var det socialt självmord att vara vegan. Inte bara för alla kommentarer om näringsbrist och nerbrända Scan-bilar utan även i sammanhang som parmiddagar och högtider. Både min familj och mina vänner lät höra att det påverkade dem personligen att jag var vegan. ”Kan du inte vara vegetarian åtminstone?” Tre och ett halvt år höll det innan jag gick tillbaka till att vara vegetarian.

Det är så intressant att ställa den erfarenheten mot hur mycket förutsättningarna har förändrats på bara några få år. Nu är det inte bara veganer som uppmuntrar andra att minska sin köttkonsumtion, det är FN, Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen och forskare på Chalmers mfl. Netflix visar flera filmer om djurindustrin med höga betyg på IMDB, ICA, Hemköp och COOP släpper veckovis nya veganska produkter under eget märke, renodlade köttrestauranger erbjuder självklart veganska alternativ, flera svenska mattidningar har enbart veganska recept, sociala medier är fullproppade av inspirerande bilder och personer att följa och Djurens rätt har några av de mest engagerade fansen på Facebook.

Argumenten för att sluta äta djur handlar nu inte bara om djurens lidande, även om det tyvärr verkar ha ökat, utan om hur det faktiskt påverkar klimatet, om hur vi urfiskar haven och skövlar regnskogen för att mätta djur istället för människor, om hur vi drabbas av cancer och hjärtsjukdomar. Så varför tror så många fortfarande att det är svårt?

Om du inte är vegan, bli vegan.