Påfågelsfjäril

Du kommer inte tro på vad jag säger, du kommer fortsätta tro på det du trott hela livet. Om jag lägger fram fakta som förstärker det du redan tror på kommer du välkomna den. Men om den fakta jag presenterar går emot det du redan tror på och du upplever den som obehaglig eller obekväm kommer du inte tro på den. Tvärtom. Det kommer förstärka det du redan tror på för så funkar din hjärna.

Backfire Effect

I psykologin kallas det för Backfire Effect och den här seriestrippen förklarar hur det fungerar.

För mig som vegan är det här ett väldigt intressant perspektiv. Jag äter alternativa fakta och ologiska argument till frukost i olika diskussioner om djur men måste ändå börja med att kritiskt fråga mig själv om det finns någon fakta om veganism som jag inte är mottaglig för? Och då menar jag inte att vegangrupperna på Facebook är fulla av bilder där någon snortar chips till middag och belönas med hundratals likes. Negativ fakta om veganism, som jag har missat. Länka gärna!

Positiv fakta om köttätande

Sen är det ju det här med mängden anledningar till att sluta äta kött. För mig har det, genom hela livet, varit för djurens skull. Det räcker gott och väl. Men nu ser vi veganska initiativ hos företag och restauranger som en naturlig del av deras miljöarbete. Miljöorganisationer och FN pratar om att vårt köttätande leder till ett ohållbart klimatavtryck. Vi äter långt över Livsmedelsverkets  rekommendation på 500 gram rött kött och chark i veckan. Världshälsoorganisationen, som har granskat över 800 rapporter i ämnet, varnar för att det leder till cancer. Det finns ett moraliskt dilemma i att ta någons liv när vi kan äta växtbaserat istället.

Mängden protein och vatten som krävs för att ta fram djurfoder tar upp enorma resurser av jordens yta kontra mängden animaliskt protein som faktiskt produceras. Utrotning av flera djurarter kopplas till skövlingen av regnskogar och hav för att, bland annat, få fram foder. Över 90% av sojabönorna ges till djuren istället för människorna. Vi föder upp och mättar 70 miljarder djur årligen medan miljontals människor svälter. Osv osv.

Exakt hur mycket fakta kan ens hjärna stå emot, undrar jag. Särskilt när argumenten kommer från så många olika håll. Och vilken positiv fakta finns det om köttätande som validerar att vi fortsätter äta den mat som dödar djur, oss själva och planeten, för att ”det är gott”? Länka gärna!