nyavardagsmaten

Reaktionerna på COOPs initiativ Nya Vardagsmaten är till en början så underhållande att jag bokstavligen tar fram popcornpåsen när jag läser kommentarsfälten på Facebook. Kampanjen som går ut på att dela recept och sprida inspiration bygger bland annat på en kampanjsida, en podd och en reklamfilm som uppmuntrar kunderna att äta vegetariskt då och då för miljöns skull, något som har fått svenska bönder att sätta i halsen.

Bristande kunskap

Ju mer jag läser desto sorgligare blir det. Insikten är plötsligt glasklar. Svenska bönder saknar livsviktig kunskap om klimatfrågan och tror att det enda svaret är att äta mer svenskt kött. Några kallar det till och med för klimatsmart och ett flertal ifrågasätter den fakta som ligger till grund för kampanjen.

Svensk fakta

De fakta vi refererar till är för svenskproducerad köttproduktion. Det är forskningsresultat som är välkända och används vid svenska och internationella klimatkonferenser och bla av WWF.

COOP länkar gång på gång till sina källor men ifrågasätts ändå av de som envist påstår att faktan inte stämmer – utan att länka till vare sig forskning eller information som styrker det. Många tolkar det även som att COOP ska sluta sälja kött, något de inte påstår någonstans.

Det här är vad COOP nämner i sin kampanj:

  • Att producera nötkött kräver 10 gånger mer land än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.
  • Att producera nötkött släpper ut 35 gånger mer växthusgaser än att producera motsvarande mängd växtprotein.
  • Att producera nötkött kräver 6 gånger mer vatten än det krävs för att producera lika mycket protein i växtform.

Några väl valda kommentarer:

Ska det vara så svårt att inse att ni har fel? Era ”källor” har också fel. De kommer ju exempelvis från veganer som skriver i eget intresse.

Den stöds inte av fakta. Det ”stöds” av cherrypickad fakta. Bäst att bortse från allt annat.

Godis har i stort sett samma koldioxidutsläpp som kött.

Fråga: Om ni menar att bara 2% av era utsläpp kommer från era transporter, vad är det då för enorma utsläpp ni har som utgör de 98 övriga procenten?

Svar från COOP: Resten av klimatavtrycket kommer från livsmedel.

Kor är inte alls sådana klimatbovar som ni framställer dem som!

biffen-varsta-boven

Hur kan det komma sig att så många reagerar så starkt när all forskning de senaste åren stärker att vi bör minska på vår köttkonsumtion, oavsett var den produceras? Utöver att den egna identiteten som köttbonde ifrågasätts misstänker jag att LRF har ett ansvar här.

LRF är inte nöjda

Ni skickar lixom ut falska fakta! =/ Jag vet flera bönder, högre uppsatta inom ex. LRF som har mailat er och förklarat hur det EGENTLIGEN fungerar, men de har inte fått någon vidare respons…… Jag tycker att ni ska ta itu med de mailen och sedan komma med rätt fakta OCH, faktiskt, en ursäkt…!

LRF skriver själva att det rör sig om äpplen och päron och hänvisar oblygt till rapporten Nötkött och klimat som är framtagen av partiska Svenskt kött. Troligtvis den enda rapporten som skiljer sig åt från övriga men som verkar spela en oerhört stor roll för svenska bönder. Det vore superintressant att jämföra den med exempelvis Naturvådsverkets rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan.

Ingen kan väl missa att mellan raderna känner sig bönderna oerhört ouppskattade som yrkesgrupp. Inget av detta har dock att göra med COOPs kampanj, egentligen. Och verkligen inte med veganer, vem tror du producerar vår mat? Från jord till bord. Ta upp kritiken med den hand som föder er istället.

85% svenskt kött

Vad som inte verkar fastna i kommentarsfälten är att 85% av köttet som säljs hos COOP redan är svenskt. Folk klipper sina medlemskort ändå. Vad kräver de egentligen? Hur mycket är en godkänd nivå? Enbart 100%?

Många uppmuntrar även till att äta närproducerat, bland annat en bonde på Instagram som bor i Ljungby och kommenterar på ett sponsrat inlägg hos en person som bor på Kungsholmen. Har vi kommit överens om hur nära närproducerat är än? Eller är vi överens om att det i vårt avlånga land bara ett försäljningsargument?

Ät svenskt kött varje dag å rädda en svensk bonde!

Det verkar också svårt att sätta sig in i någon annans par skor. Att COOP säljer importerat kött, billigare än det svenska, är förstås en klassfråga. Någon frågar när det är meningen att just hon ska välja det köttet. Det är inte bara ”balkongbiologer” (stadsmänniskor) som har svårt att förstå bönder, även bönder har svårt att förstå familjer som kanske bor utanför stan, som kämpar med att få ihop ekonomin och som saknar kunskap om klimatet. Därför blir den här kampanjen extra viktig.

Gröna kampanjer

Någonstans måste det finnas en förståelse för att alla de kampanjer som gått tidigare, alla reklamfilmer, alla direktutskick varje vecka i brevlådan, som tillsammans nått miljontals människor har stöttat svensk kött- och mjölkproduktion så långt det bara går. Sverige är inte ett isolerat land, vi är en del av resten av världen. Köttkonsumtion är ett globalt problem. Vi kommer aldrig sluta importera mat och det ska vi inte heller göra. Men vi ska stödja den produktion vi tror på. Och det gör vi själva när vi handlar.

Är det något svenska bönder behöver utbildas i så är det hur vi ska gå över från kött-, mjölk- och äggproduktion till en mer miljövänlig, hälsosam och växtbaserad kost. Där har LRF men framförallt politiker ett stort ansvar. Om nu korna behöver vara en del i det för att hålla våra landskap öppna och ge oss gödsel så låt dem vara det. Men fundera på om det behöver innebära att vi dödar dem?

Krishantering

Den här kampanjen är ju ett utmärkt case i krishantering för företag i sociala medier. Hur bemöter man den här typen av målgrupp och den här typen av kommentarer? Kan man dela in dem i personligheter och dra slutsatser om hur de bör bemötas? Är det samma personer om och om igen i alla trådar? Hur uppmärksammar man de som är positiva? Och så vidare. COOP har valt att upprepa sitt budskap om och om igen och hänvisar som sagt till fakta.

Vi delar inte Er uppfattning rörande den svenska miljön. Tack för denna tiden.

Att föra fram ensidiga objektiva fakta är fortfarande inte objektivt enligt mig. (Från samma person som ovan.)

Jag har ytterst svårt för de människor och/eller företag som aktivt medverkar nedmontering av livsmedelsframställning i Sverige. Jag upplever nu att Coop är med i den gruppen. Inte ok.

Jag tror inte 3,4 miljoner medlemmar vill ha en sådan dålig och skuldbeläggande reklam att inte äta kött varje dag….

Nu ska jag åka till Ica och handla rediga köttbitar från svenska gårdar och ett rejält jävla stort glas komjölk!!

Som köttproducent blir jag heligt f-annad! Vad är det för kostymnisse som gjort den här filmen? En vegan som bor i en etage på Södermalm eller?

Jag antar att du då kliver upp och drar av sveriges betesmarker med gräsklipparen, för vem ska hålla dom öppna om inte betesdjuren kan göra det??

(Observera att LRF och svenska bönder i somras fick igenom att försämra beteskravet för korna.)

Ni far med ren och skär osanning om kor och utsläpp. Vi har världens bästa djurhållning och jag rekommenderar alla! Ät mera kött från våra svenska bönder!

Blir det ingen stor avbön och ursäkt för det här senaste veganjippot , så är det sluthandlat på COOP även för vår del.

Kommer inte handla på Coop igen ni har som mål att de gå bönder vi har kvar försvinner.

Jag går/åker till min affär för att handla livsmedel, inte för att få moralkakor nerkörda i halsen.

Detta är något vegan snack som ni sprider.. Inget annat..

COOP har uppenbarligen ett naivt och begränsat synsätt på hur världen fungerar. Den pravdafilm ni på sovjetryskt maner försöker trycka ut i reklamutrymmen får enbart motsatt eeffekt. Här ska ätas kött, massor av kött. Både fläsk och nöt.

Det är intressant att notera att på YouTube skrivs det mest om veganism (som något positivt) och på Twitter händer det inte så mycket kring hashtagen #nyavardagsmaten. När nyheten släpptes på Instagram så möttes den, med undantag för kommentaren Fuck off COOP!, enbart av positiv respons. Kanske blir det då svårt för andra att gå in och gnälla?

Ett tips till företag är med andra ord att det är på Facebook skitstormen huserar så anpassa er strategi efter det.

(Observera att alla citat i det här inlägget har lämnats oredigerade av mig, dvs inga stavfel har rättats till.)

Uppdatering

#nyavardagsmaten

Så här såg det i ut i veckobladet (vecka 39). Jag är osäker på om det lockar någon att äta mer vego?