Kolla benföringen!

Bli vegan

Det absolut viktigaste du kan göra om du älskar djur är att välja veganskt. Om du inte tror att du kan bli vegan på en gång – vilket du kommer få perspektiv på senare – börja med att äta varannan vegan. Eller välj veganskt så ofta du får tillfälle, passa på när du beställer lunch eller middag. Särskilt enkelt är det när någon annan lagar maten!

Jag lovar att skillnaden känns i hjärtat.

Fyll på med kunskap

Läs på! Det finns mängder av böcker och artiklar som ger en helt annan bild än reklambyråernas. Rekommenderar Peter Singer Djurens befrielse, Lisa Gålmarks Skönheter och odjur samt Jonathan Safran Foer Äta djur. Följ även bloggar, djurrättsorganisationer och andra veganer i sociala medier.

Dela, gilla och kommentera på Instagram, Facebook, Twitter, bloggen och irl! Bjud familj, vänner och kollegor på lunch. Byt matlådor med varandra!

Kom i stämning med taggen #vadveganeräter.

Stöd organisationer och företag som är en röst för djuren

Bli medlem i Djurens rätt, bli djurfadder eller adoptera ett djur som inte har något hem.

Produkter och maträtter från Oatly, Anamma, Oumph!, Quorn, SJ, IKEA, Maria Nila, BTW, Vego, Vegourmet och Veggoköket med flera underlättar vardagen enormt för dig som vegan, särskilt i början då det är enkelt att byta ut det alternativ man är van vid mot ett växtbaserat sådant.

Stöd de som medvetet tar ställning.

Bjud på perspektiv

Få perspektiv genom att läsa en serie. Jag avgudar Skool of Vegan, Skelettmuffins och Vegan Sidekick! Få perspektiv genom att fundera över vad dina kläder och möbler är gjorda av. Få perspektiv genom att ifrågasätta hur reklam och företag visar upp djurens liv. Få perspektiv genom att öppna ögonen för vad som är norm i samhället och vad som är slentriant beteende.

Det kan inte finnas någon djurägare som tvivlar på att djur tydligt uttrycker när de är glada, rädda, arga, sjuka, ledsna, har ont, är trötta, vill mysa, behöver springa av sig, är hungriga, vill sova eller gå på toa och att de gör det med hjälp av ljud, ögonkontakt och kroppsrörelser.

Givetvis gäller det fler än bara våra husdjur.

Ställ krav

Be din lokala handlare ta in veganska produkter genom att skicka ett mail eller ta med en lapp med förslag nästa gång du handlar. Det underlättar inte bara för dig utan även för andra som bor i området. Föreslå en vegansk fika eller lunch på jobbet / i skolan. Det kan inspirera andra! Be om bättring om du serveras mat du inte är nöjd med när du äter ute. Nöj dig inte med en hög kokta grönsaker.

Det handlar inte om att vegansk mat är mindre god, mindre spännande eller mindre smakrik, det handlar om att fler behöver skaffa sig kunskap om maten som lagas. Dela med dig av dina bästa tips!