Ängavallen våren 2014

Svenska organisationer som Svenskt Kött, LRF och Scan hade ännu på måndagseftermiddagen inte vaknat. Globalt är annars kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner nästan lika starka som oljeindustrins. Hade inte de funnits hade vi kört elbilar och varit vegetarianer för 40 år sedan.

Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industri – Hög tid för köttskatt

Det känns helt enkelt hopplöst omodernt att inte prata om köttet som ett politiskt problem. Vi som äter kött måste ta till oss av den breda kunskap som finns. Det går inte att försvara att köttätandet ökar över tid i Sverige.

Eric Rosén på Politism – Köttet bär med sig en lång rad problem

I sin inflytelserika djurrättsbibel från 1975 vänder Peter Singer sig emot att de som protesterar mot djurplågeri beskrivs som sentimentala och känslosamma. Han är själv ingen blödig djurälskare, tvärtom, men tycker för den sakens skull inte att djur ska behandlas grymt och hänsynslöst, eftersom det är moraliskt fel.

Därför är det smart att »Cowspiracy«, producerad av Leonardo DiCaprio, spelar på just förnuftskortet.

Men efter att ha tittat på otaliga klipp där bönder pratar om sina djur, går det upp för mig hur det moraliska perspektivet håller på att förvrängas. Hur djuruppfödarna blivit de sentimentala. Enligt principen: vi älskar djur, alltså dödar vi dem.

Elsa Westerstad på Fokus – Det omoraliska svineriet

Brist på inspiration existerar inte och receptbanken är oändlig. Nu väntar jag bara på att du gör din upptäckt: Skär ner på köttet, käka mer vego och känn hur fantastiskt mycket bättre du mår.

Mattias Kristiansson på SVT Opinion – Dumpa cancermaten – ät vego!

Och på det märkliga i att rättigheten att äta obegränsat med kött, gärna av tvivelaktig kvalitet, liksom likställs med kravet på den skruvade sortens yttrandefrihet som innebär att man ska få vräka ur sig vad som helst utan att bli emotsagd.

Maria G Francke på Sydsvenskan – Tankar om kött och rättigheten att äta det

Läs även Livsmedelsverkets pressmeddelande Med anledning av WHO:s rapport om kött och charkprodukter.