2014-11-08_1415450167

133. Det är det  högsta antal likes jag någonsin fått på en bild (ovan) sen jag började med Instagram i november 2010. Är det högt? Lågt? Vad säger det om mina bilder? Hur påverkar det mig? Det kan jag inte låta bli att fundera på.

I skrivande stund har jag 1028 följare och följer 420 personer på Instagram, oberoende av varandra. I snitt får en bild jag lägger upp kanske 60 likes (nedan) vilket innebär att nära nog 1000 personer scrollar igenom sin feed utan att stanna upp vid ett gäng förgätmigej som hänger vid ett rött staket.

Jag vet att jag kan jobba med hashtags för att få fler likes men det är inte det som är poängen. Jag vill så gärna att de som aktivt valt att följa mig och som, till skillnad från Facebook ser alla uppdateringar, även är aktiva följare. Det är ju den finaste komplimangen man kan få.

I alla år som jag varit aktiv i sociala medier har antalet följare varit det viktigaste för många. Det sämsta med den typen av antal-hets, både likes och följare, är att det påverkar oss alla, vare sig vi vill det eller inte. Det påverkar vad vi skriver, vad vi lägger upp för bilder, vad vi retweetar osv. ”Tänk om jag förlorar en följare om jag skriver en (helt normal) uppdatering” eller ”Fan, nu tappade jag en följare, det måste bero på att jag skrev tre (helt normala) uppdateringar på raken.”

Vi överanalyserar och begränsar oss istället för att uppskatta alla fina bilder och smarta uppdateringar. Eller? Det kanske bara är jag.

Sommar på kolonin i dag ju!